Nina Mitrović

Izvor: Wikipedija

Nina Mitrović (Slavonski Brod, 10. lipnja 1978.), hrvatska dramatičarka i kazališna redateljica.

Diplimirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, odsjek: dramaturgija 2005. godine. Godine 2007. magistrirala je Scenarij na London Film School u Londonu. Autorica je drama, scenarija te radio-dokumentaraca.

Kao dramatičarka debitira 2003. dramom Komšiluk naglavačke u režiji Saše Anočića i izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Predstava je dobila sjajne kritike, a ista drama je potom postavljena i u Bosanskom narodnom pozorištu (Zenica), Dramskom teatru (Skoplje), te u nekoliko manjih kazališta u regiji.

2004. godine GK Kerempuh postavlja njenu dramu Kad se mi mrtvi pokoljemo, opet u režiji Saše Anočića. Ista drama je potom postavljena i u HNK Split.

2006. godine praizvedene je njezina drama Ovaj krevet je prekratak ili samo fragmenti u režiji Darija Harjačeka. Ista drama je premijerno uprizorena više puta, od čega je najuspješnija ona iz 2012. godine kada dramu postavlja kultno praško kazalište Činoherni klub.

Sa šest praizvedenih drama u 2000-ima, Nina Mitrović jedna je od najuspješnijih i najproduktivnijih hrvatskih dramatičarki na početku 21. stoljeća. Uz Ivanu Sajko i Tenu Štivičić najizvođenija je hrvatska dramska autorica u povijesti hrvatskog kazališta.

Nina Mitrović nekoliko godina živi u Londonu, a nakon povratka u Hrvatsku veliki uspjeh kod publike i kritike postiže premijerom drame Kako život u nezavisnoj produkciji Kazališta Moruzga. 2018. godine debitira kao redateljica režijom vlastite drame Susret u produkciji Teatra Exit.

Dobitnica je brojnih nagrada za dramska djela, uključujući i nagrade Zlatni smijeh za najbolji tekst na Danima satire 2003. i 2005. te Marula za najbolji tekst na Marulićevim danima 2007.

2019. godine izvedena je premijera predstave Kako život u Narodnom kazalištu u Užicu, te je tako to prva drama Nine Mitrović postavljena u nekom srpskom kazalištu.

Praizvedbe[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Broj kazališnih produkcija u razdoblju od 2003. do 2024. godine[uredi | uredi kôd]

Drame Nine Mitrović izvođene su i u inozemstvu.

Zemlja Broj produkcija
Hrvatska 13
Slovenija 3
Bosna i Hercegovina 2
Makedonija 1
Češka 1
Austrija 1
Finska 1
Srbija 1
Španjolska 1
UKUPAN BROJ PRODUKCIJA 24