Nogometna reprezentacija Nijemaca iz Južnog Tirola

Izvor: Wikipedija
Nogometna reprezentacija Nijemaca iz Južnog Tirola
Domaći dres
Gostujući dres
Prvi međunarodni nastup
?
Europeada
Nastupi 3 od 3 (prvi put 2008.)
Najbolji rezultat 1. mjesto
Osvojene medalje
nogomet
Europska prvenstva
zlato Europeada - Švicarska 2008.
zlato Europeada - Njemačka 2012.
zlato Europeada - Italija 2016.
zlato Europeada - Austrija 2022.

Nogometna reprezentacija Nijemaca iz Južnog Tirola predstavlja njemačku i ladinsku nacionalnu manjinu i iz autonomne pokrajine Južni Tirol u Italiji.

Trenutačni izbornik:

Osnovana:

Sudjelovanja na natjecanjima[uredi | uredi kôd]

Sudionici su Europeade, europskog prvenstva nacionalnih manjina koje se održalo u Švicarskoj od 31. svibnja do 7. lipnja 2008. godine. Već prije samog početka prvenstva, smatralo ih se favoritima.[1]

Na tom prvenstvu, reprezentacija južnotirolskih Nijemaca je postala europskim prvakom. U završnom susretu u Churu su pobijedili reprezentaciju vojvođanskih Hrvata s 1:0, pri čemu je prestroga sudačka odluka (isključenje igrača) uvelike prikratila protivničku stranu u borbi za zlato[2][3]

Na Europeadi 2012. godine predstavljali su njemačku manjinu[4] iz Južnog Tirola, i bili su branitelji naslova.[5] Naslov su obranili.

Igrali su u sastavu bez profesionalnih igrača, budući im nije omogućen nastup na Europeadi, tako su morali povući igrače iz FC Südtirola i inih B-ligaša.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (njem.) Liarumantscha[neaktivna poveznica] Europeada 2008 - Medienmitteilung
    "...Ab dem ersten Spieltag wird sich zeigen, welche Mannschaften zu den Turnier Favoriten gezählt werden können. Schon heute schaut man mit Respekt auf die verschiedenen Deutschen Minderheiten. Die Waliser wie auch die Katalanen, Kroaten und Südtiroler werden zu beachten sein. Zur möglichen Überraschungsmannschaft werden die Rätoromanen gezählt." (PDF)
  2. Hrvatska riječ[neaktivna poveznica] Hrvati iz Vojvodine drugi u Europi, 18. lipnja 2008.
  3. Croatia.chArhivirana inačica izvorne stranice od 5. siječnja 2009. (Wayback Machine) Nogometna reprezentacija vojvođanskih Hrvata druga je u Europi!
  4. (njem.) ORF[neaktivna poveznica] 2. Europeada der Minderheiten - Liste der Teilnehmer
  5. (engl.) Flickr Defending Champions from South Tyrol
  6. (njem.) Articel - Europeada 2012 - South Tyrol - Dolomiten

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Nogometna reprezentacija Nijemaca iz Južnog Tirola koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.