Nova Crkva (swedenborgijanstvo)

Izvor: Wikipedija
Nova Crkva
{{{opis}}}
Klasifikacija Novo kršćanstvo
Orijentacija Swedenborgians
Poredak mješoviti kongregacijski i episkopski
Osnivač Emanuel Swedenborg
Podrijetlo 7. svibnja 1787. godine
Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo
Institucije višeg obrazovanja Urbana College, Swedenborgian House of Studies, Bryn Athyn College
Službena web stranica www.lds.org

'Nova Crkva, također nazvana swedenborgijanci (eng. Swedenborgians), Crkva koja je organizirana na tri skupine: Opću Konferenciju Nove Crkve, Opću Konvenciju Novoga Jeruzalema u SAD-u i Sveopću Crkvu Novog Jeruzalema.[1]

Pregled[uredi | uredi kôd]

Njeni članovi su sljedbenici teologije Emanuela Swedenborga,[2] švedskog znanstvenika, filozofa i teologa iz 18. stoljeća. Swedenborg za života nije ustanovio Crkvu, ali je vjerovao da će njegovi spisi biti osnova "Nove Crkve", koju je povezao s Novim Jeruzalemom spomenutim u biblijskoj Knjizi Otkrivenja.

Nedugo nakon Swedenborgove smrti, skupina njegovih sljedbenika u Engleskoj je odlučila osnovati zasebnu crkvu. Godine 1788. otvorena je prva zgrada za bogoslužje Nove Crkve u ulici Eastcheap[3] u Londonu, a drugi su je slijedili nedugo nakon toga. Godine 1789. konferencija je održana u Londonskoj crkvi, a osim u godinama 1794. – 1806. i 1809. – 1814., Generalna konferencija Nove Crkve se održavala jednom godišnje.

Širenje u SAD[uredi | uredi kôd]

Swedenborgovi spisi o religiji su uvedeni u Sjedinjene Države 1780.-ih. Prva zajednica je organizirana u Baltimoreu 1792. godine, a prvi američki svećenici su zaređeni 1798. godine. Generalna konvencija Novog Jeruzalema u SAD-u je osnovana 1817. godine u Philadelphiji, Pensilvanija. Razlike interpretacije unutar konvencije dovele su do formiranja zasebne crkve 1897. godine, nazvane Sveopća Crkva Novoga Jeruzalema.[1]

Liturgija[uredi | uredi kôd]

Bogosluženje u Swedenborgijanskim crkvama gotovo je uvijek liturgijsko. Propovijedanje o Svetom pismu temelji se na Swedenborgovom nauku da se Sveto pismo treba tumačiti duhovno. Krštenje i Posljednja večera dva su sakramenta crkve. Na već postojeće kršćanske praznike dodan je praznik dana Nove Crkve (19. lipnja).

Hijerarhija[uredi | uredi kôd]

Crkvena vlada triju skupina Nove Crkve varira. Britanska Generalna Konferencija i Generalna Konvencija SAD-a svake godine imenuju opće vijeće koje sa svećeničkim vijećem čini nadzorno tijelo. Sveopća Crkva je biskupska. Kandidati za svećenike prije nego što budu zaređeni, osim onih koji su obučavani u Africi za tamošnju službu, obično prolaze kroz redovito četverogodišnje školovanje u jednom od dvaju američkih fakulteta, onog u Cambridge, Massachusetts, i Bryn Athyn, Pennsylvania ili u Woodford Greenu, Essex,[4] Engleska.

Sve tri skupine imaju opsežne misijske operacije, s naglaskom na Afriku. Zajednice Nove Crkve, uglavnom male, nalaze se u mnogim dijelovima svijeta. Australija ima svoju konferenciju, usko povezanu s onom u Velikoj Britaniji. Nove Crkve u kontinentalnoj Europi uglavnom potpomažu Sjedinjene Države.

Podružnice i članstvo[uredi | uredi kôd]

Od 2000. godine najnovije brojke članstva za četiri crkvene organizacije bile su:

The Bryn Athyn, katedrala Sveopće Nove Crkve u Pensilvaniji
  • Opća Konferencija Nove Crkve (Velika Britanija): 1.314
  • Swedenborgova Crkva Sjeverne Amerike, također poznata kao Opća Konvencija (SAD): 2.029
  • Opća Crkva Novog Jeruzalema: 5.563
  • Gospodnja Nova Crkva koja je 'Nova[5] (zvijezda) Hierosolyma (Jeruzalem): 1.000.

Članstvo u Novoj Crkvi uvijek je bilo malobrojno, a različite su organizacije bile izuzetno puno uključene u izdavačku aktivnost. U smislu doktrine, postoji zapanjujuća sličnost između Nove Crkve i pokreta Pentekostalnog Jedinstva[6][7] 20. stoljeća, koji se razvio prilično neovisno o spisima Swedenborgova. Iako je pokret potpuno odvojen, neki članovi priznaju Emanuela Swedenborga, čije učenje je prije 150 godina prethodilo osnivanju Nove Crkve.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Sveopća Crkva Novoga Jeruzalema [Sveopća Crkva Novoga Jeruzalema]. areopag.hr (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
  2. Emanuel Swedenborg [Emanuel Swedenborg]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
  3. Eastcheap St [Eastcheap St.]. londontown.com (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
  4. Essex [Essex]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
  5. Nova je zvijezda kojoj se iznenada poveća sjaj zbog katastrofalne eksplozije koja, tom prilikom izbacuje ogromnu većinu svoje mase. Pogledaj Supernova.
  6. Pentekostalizam [Pentekostalizam]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.
  7. Uspon Pentekostalizma [Uspon Pentekostalizma]. britannica.com (engleski). Pristupljeno 31. ožujka 2018.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]