Nove pustolovine He-Mana

Izvor: Wikipedija
Nove pustolovine He-Mana
Žanrfantazija, ZF, pustolovina
SmislioMattel
Utemeljeno naGospodari svemira
RazvioJack Olesker
Jean Chalopin
GlasoviGarry Chalk
Don Brown
Ted Cole
Michael Donovan
Tracy Eisner
Mark Hildreth
Anthony Holland
Campbell Lane
Scott McNeil
Doug Parker
DržavaSAD, Kanada
Jezikengleski
Broj sezona1
Broj emisija65
Prikazivanje
Izvršni producent(i)Jean Chalopin
Trajanje emisije~30 min.
Produkcijska kućaJetlag Productions
Mattel
Prikazivanje
Prva emisija1. rujna 1990.
Posljednja emisija7. prosinca 1990.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Nove pustolovine He-Mana (eng. The New Adventures of He-Man), američko-kanadska animirana serija koja je počela premijerno prikazivanje u jesen 1990. godine, a naručia ju je tvrtka Mattel kako bi marketinški pratila novu liniju Mattelovih igračaka. Animirana serija predstavlja kontinuitet s originalnom Filmationovom animiranom serijom He-Man i Gospodari svemira (1983. – 1985.) koja se prestala emitirati nekoliko godina ranije, iako je Mattel nastavio proizvodnju i prodaju originalnih igračaka sve do 1987. godine. Nekoliko godina kasnije, Mattel je odlučio revitalizirati franšizu te je lansirana nova animirana serija, koja je unatoč fokusu na istom glavnom junaku i kontinuitetu, prenijela priču u sasvim nove okvire. Iz tog razloga jedini likovi proizašli iz originalne adaptacije koji sudjeluju u novom serijalu su naslovni junak i Skeletor, uz povremeno pojavljivanje Čarobnice Dvorca Siva Lubanja i jedno pojavljivanje Teele, kralja Randora i kraljice Marlene.

Serijal ima jednu sezonu sa 65 epizoda te je prikazivan do kraja 1990. godine. Slijedeći televizijski projekt iz franšize predstavlja ponovno pokretanje franšize i priče s novim serijalom He-Man i Gospodari svemira (2002. – 2003.).

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja započinje na planetu Eterniji u trenutku kada je osiguran mir na njoj. He-Man dobija poziv stanovnika ugroženog planeta Primus koji kroz vremenski prolaz dolaze do njega kako bi ga zatražili pomoć u borbi protiv zlih mutanata predvođenih Floggom. Prilikom polaska i He-Manov glavni neprijatelj Skeletor odlazi kroz vremenski procijep i zajedno s njim putuje 10 tisuća godina u budućnost na planet Primus.[1]

He-Man, poznat na novom planetu u drugom obličju kao Adam od Sive Lubanje, upoznaje nove prijatelje i saveznike predvođene mudrim Gospodarom Sebrianom, kojem otkriva svoj pravi identitet, a on ga predstavlja svojim ljudima kao svog nećaka Adama. Isprva Čarobnica Sive Lubanje pomaže He-Manu savjetima na novom planetu putem transvremenske telepatske komunikacije.

Skeletor na novom svijetu sklapa savez sa Floggom, zlim vođom Mutanata s planeta Denebrije koji pokušavaju osvojiti planet Primus i pokoriti njegove stanovnike. S druge strane opiru im se He-Man i Galaktički čuvari koji brane planet Primus i njegove stanovnike od zlih Mutanata i Skeletora.

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

  • Princ Adam/He-Man – Garry Chalk/Doug Parker
  • Skeletor – Campbell Lane
  • Flogg i Nocturna – Alvin Sanders
  • Gospodar Sebrian – Anthony Holland
  • Mara – Venus Terzo
  • Flipshot – Scott McNeil
  • Hydron, Kayo, Vizar, Quakke i Optikk – Don Brown
  • Slush Head i Staghorn – Ted Cole

Kritike[uredi | uredi kôd]

Animacija novog serijala bila je naprednija u odnosu na originalnu seriju iz 1980-ih, ali je diskontinuitet priče, izostanak većine originalnih likova i uvođenje novih likova koji su se pokazali dosadnima i bezličnima utjecao na slabiji rejting serije i pad prodaje akcijskih figura povezanih s tim serijalom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. The New Adventures of He-Man. Don Brown, Garry Chalk, Ted Cole. C&D, Mattel, Parafrance Communication. 1. rujna 1990. Pristupljeno 10. listopada 2023.CS1 održavanje: others (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Nove pustolovine He-Mana koji govori o Gospodarima svemira treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.