Agencijsko novinarstvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Novinska agencija)
Novinari Reutersa u Bonnu 1998. godine.

Agencijsko novinarstvo (engl. agency journalism / reporting ) oblik je novinarstva koji se ostvaruje putem agencija koje služe za prijenos vijesti u novine, časopise, radijske i televizijske odašiljače.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Agencije se javljaju sredinom 19. stoljeća kao novinarski servisi. Prve novinarske agencije su bile Havas i Reuter. Nakon pojave radijskog i televizijskog novinarstva, agencijsko se novinarstvo razvija u svakoj zemlji.

Agencije i novinari[uredi | uredi kôd]

Agencije su uključene u mrežu svjetske razmjene vijesti i u uz pretplatu svakoga člana dobivaju "in continuo" sve svjetske vijesti. Nacionalne novinske agencije puštaju vlastite informacije u svjetsku mrežu. Agencije se bave žanrom vijesti koje moraju biti objektivne i kratke. U agencijskom je novinarstvu najvažnije načelo navođenje pouzdanog izvora informacije, kratak opis događaja i brza distribucija informacije diljem svijeta. Agencijski su novinari istraživači. Glavni zadatak im je otkriti vijest koja se kao roba za dalju uporabu i doradu rabi u svim glasilima u svijetu. Agencijske su vijesti po formi standardna vijest koja ima svih pet elemenata (5W).

HINA[uredi | uredi kôd]

Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA) osnovana je 1990. godine. Prva je vijest emitirana 17. kolovoza 1990. godine. Hina je jedna od najvećih novinarskih agencija na Balkanu. HINA djeluje u sedam specijaliziranih redakcija :

  1. Unutrašnjopolitička redakcija
  2. Vanjskopolitička redakcija
  3. Gospodarska redakcija
  4. Športska organizacija
  5. Engleski servis
  6. Redakcija dnevnog pregleda događaja
  7. Fotografska agencija

Cjelokupnu djelatnost Hine regulira Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji,[1] koji je donio Sabor Republike Hrvatske 26. srpnja 1990. godine.[2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2001_11_96_1612.html Zakon o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji] (pristupljeno 23. svibnja 2013.)
  2. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1990_07_31_614.html Ukaz o proglašenju Zakona o Hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji] (pristupljeno 23. svibnja 2013.)

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Stjepan Malović: Osnove novinarstva, Zagreb: Golden marketing - Tehnička knjiga, 2005.
  • Stjepan Malović, RICCHIARDI, Sherry: Uvod u novinarstvo, Izvori, Zagreb, 1996.
  • Marko Sapunar: Osnove znanosti o novinarstvu, Vlastita naklada autora, IV. izdanje, Zagreb, 2004.