Nu, pogodi!

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nu, pogodi!
Poštanska marka s prizorom iz Nu, pogodi!
Poštanska marka s prizorom iz Nu, pogodi!
Naslov izvornika Ну, погоди!
Redatelj Vjačeslav Kotionočkin
Vladimir Tarasov
Aleksej Kotionočkin
Scenarist Feliks Kamov
Arkadi Khajt
Aleksandr Kurliandski
Godina izdanja 1969. - 2006.
Trajanje 10 min. po epizodi
Država Flag of the Soviet Union.svg SSSR, Zastava Ruske Federacije.svg Ruska Federacija
Jezik ruski
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Nu, pogodi (rus. "Ну, погоди!", hrv. "Daj, pričekaj!" - ruski je crtani film u nastavcima, osobito popularan u zemljama Istočnoga bloka. Pokazuje avanture simpatičnog zeca (rus. zajac), kojeg pokušava uloviti vuk (rus. volk). Prilikom toga prolaze kroz puno zabavnih avantura, u kojima zec uvijek pobijedi. Ima malo govora. Na kraju svakog nastavka i još jednog neuspjeha, vuk kaže: "Nu, Zajac, pogodi!" ("Daj, pričekaj Zeče!"). Ponekad se javljaju i drugi likovi. Crtani film sadrži i pjesme.

Crtani film je djelo moskovskog filmskog studija Sojuzmultfilm. Premijera prvog nastavka dogodila se 1. siječnja 1969. godine. Nastavci od 17. do 20. nastali su naknadno i djelo su drugih filmskih studija. Crtani film je nastao kao odgovor Sovjetskog Saveza na američke crtane filmove, kao što su: Ptica trkačica ili Tom i Jerry.

Vjačeslav Kotionočkin je scenarist i redatelj nastavaka 1. do 16. nastalih u razdoblju od 1969. do 1993. Za 17. i 18. nastavak, redatelj je bio Vladimir Tarasov. Godine 2005., sin redatelja izvorne verzije, Aleksej Kotionočkin odlučuje nastaviti rad oca i pokreće dva nastavka.

Glasove vuku i zecu u razdoblju 1969. - 1986. posuđuju Anatolij Papanov (vuk) i Klara Rumjanova (zec). Nakon smrti Anatolija Papanov, koji je bio proslavljeni ruski glumac, nastupila je duga pauza i novi nastavci počeli su se snimati tek 6 godina kasnije, kada se iskoristio prethodno snimljen Papanov glas.