Nu, pogodi!

Izvor: Wikipedija
Nu, pogodi!
Poštanska marka s prizorom iz Nu, pogodi!
Naslov izvornika
Ну, погоди!
RedateljVjačeslav Kotionočkin
Vladimir Tarasov
Aleksej Kotionočkin
ScenaristFeliks Kamov
Arkadi Khajt
Aleksandr Kurliandski
Godina izdanja1969.2006.
Trajanje10 min. po epizodi
Država SSSR, Rusija
Jezikruski
Portal o filmu

Nu, pogodi (rus. "Ну, погоди!", hrv. "Daj, pričekaj!" - ruski je crtani film u nastavcima, osobito popularan u zemljama Istočnoga bloka. Pokazuje avanture simpatičnog zeca (rus. zajac), kojeg pokušava uloviti vuk (rus. volk). Prilikom toga prolaze kroz puno zabavnih avantura, u kojima zec uvijek pobijedi. Ima malo govora. Na kraju svakog nastavka i još jednog neuspjeha, vuk kaže: "Nu, Zajac, pogodi!" ("Daj, pričekaj Zeče!"). Ponekad se javljaju i drugi likovi. Crtani film sadrži i pjesme.

Crtani film je djelo moskovskog filmskog studija Sojuzmultfilm. Premijera prvog nastavka dogodila se 1. siječnja 1969. godine. Nastavci od 17. do 20. nastali su naknadno i djelo su drugih filmskih studija. Crtani film je nastao kao odgovor Sovjetskog Saveza na američke crtane filmove, kao što su: Ptica trkačica ili Tom i Jerry.

Vjačeslav Kotionočkin je scenarist i redatelj nastavaka 1. do 16. nastalih u razdoblju od 1969. do 1993. Za 17. i 18. nastavak, redatelj je bio Vladimir Tarasov. Godine 2005., sin redatelja izvorne verzije, Aleksej Kotionočkin odlučuje nastaviti rad oca i pokreće dva nastavka.

Glasove vuku i zecu u razdoblju 1969.1986. posuđuju Anatolij Papanov (vuk) i Klara Rumjanova (zec). Nakon smrti Anatolija Papanov, koji je bio proslavljeni ruski glumac, nastupila je duga pauza i novi nastavci počeli su se snimati tek 6 godina kasnije, kada se iskoristio prethodno snimljen Papanov glas.