Nubijci

Izvor: Wikipedija
Nubijci
Nubijsko vjenčanje
Ukupno pripadnika
495.000
Značajna područja naseljavanja
Egipat
Sudan
Jezik
nobiin, arapski
Vjera
Sunitski Islam, Koptska Crkva

Nubijci (arap. نوبي, Nuubi) etnička su grupa koja vuče korijene iz sjevernog Sudana, dok danas uglavnom žive na području istočne i sjeverne Afrike, poput južnog Egipta.

Nubijski narod u Sudanu živi na području regije Wadi Halfa na sjeveru, odnosno na području regije Aldaba na jugu. Glavne nubijske podgrupe od sjevera prema jugu su Halfaweyen, Sikut (Sickkout), Mahas i Danagla, a svaka podskupina govori različitim dijalektima nubijskog jezika (Nobiin).

U atničko doba Nubijce su Egipćani opisivali kao vrlo tamnopute, često s velikim okruglim naušnicama, te s pletenicama ili dugom kosom.[1] Drevni Nubijci bili su poznati po golemom bogatstvu, jer su živjeli na trgovačkom sjecištu između centralne Afrike i civilizacija uz rijeku Nil, poput Egipta. Osim toga, poznati su kao i vrsni strijelci koji su koristili otrov u šiljcima strijela.[2] Nubijska civilizacija bila je vrlo razvijena; koristili su pismo od 23 slova, a gotovo cijelo stoljeće vladali su gornjim i donjim egipatskim kraljevstvima iz gradova Napata i Meroe (Kraljevstvo Kuš).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fotografija. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. svibnja 2012. Pristupljeno 26. svibnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Nubija: Zemlja luka i strijele. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. svibnja 2012. Pristupljeno 26. svibnja 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]