Očenašica

Izvor: Wikipedija
Očenašica
M. azedarach
M. azedarach
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Sapindales
Porodica: Meliaceae
Potporodica: Melioideae
Tribus: Melieae
Rod: Melia
L., 1753
Baze podataka

Flora Croatica

Očenašica (melika, melija, lat. Melia), maleni biljni rod iz porodice jasenjačevki (Meliaceae) kojoj pripaddaju dvije[1] ili tri vrste listopadnog korisnog drveća, od kojih su poznate očenaš ili melika perasta (Melia azedarach) i Melia volkensii, afrička vrsta iz Etiopije, Somalije, Kenije i Tanznije.

Očenaš je raširen danas širom svijeta jer je uvezen u brojne države, a porijeklom je iz južne i istočne Azije. Ime roda Melia dolazi od istoimene riječi melia, u značenju jasen, a zbog sličnosti njegovih listova s jasenovim.

Očenaš naraste do 12 metara visine. Listovi su naizmjernični, nazubljeni, dugi do 50 cm., a nalaze se na dugim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni i mali, svjetloljubičastih latica. Plod je otrovna koštunica, blijedosmeđe boje.[2]

Drvo očenaša koristi se za izradu namještaja i puhačkih instrumenata, dok se ekstrakti od listova i cvjetova koriste kao prirodni pesticidi,

Od kojih 45 vrsta svega su dvije priznate.

Vrste[uredi | uredi kôd]

  1. Melia azedarach L.
  2. Melia dubia Cav.
  3. Melia volkensii Gürke

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Melia
Wikivrste imaju podatke o taksonu Melia

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 2019 Annual ChecklistArhivirana inačica izvorne stranice od 10. siječnja 2020. (Wayback Machine) pristupljeno 10. siječnja 2020.
  2. Priroda i biljke 17. lipnja 2017‎