OAPEC

Izvor: Wikipedija
Članice OAPEC-a 2010. (prije dijeljenja Sudana)

Organizacija arapskih država izvoznica nafte, kratko OAPEC (od engl. Organization of Arab Petroleum Exporting Countries) je organizacija kojoj pripada 11 članica. Među njima su četiri države s najvećim svjetskim rezervama nafte; Saudijska Arabija, Irak, Kuwait i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali tu su i Egipat, Alžir, Bahrain, Katar, Libija, Sirija i Tunis. Sjedište OAPEC-a je u Kuwaitu.


Povijest[uredi | uredi kôd]

OAPEC je osnovan 9. siječnja 1968. u Beirutu a osnivači su bili: Kuvajt, Libija i Saudijska Arabija. Cilj ovog udruživanja bila je koordinacija arapske naftne industrije i stvaranje suprotnog bloka OPECu, u koji su ulazile i ne-arapske države, između ostalih Iran i Venezuela. Tijekom Naftne krize 1973. OAPEC je vodio glavnu ulogu. Već prvih dana Jomkipurskog rata susreću se naftni ministri arapskih država koji odlučuju obustaviti isporuku nafte Zapadu. Naftni ministri OAPEC-a ukidaju embargo na isporuku nafte SAD-u 18. travnja 1974., izuzev Libije koja je obustavila embargo 31. prosinca 1974. OAPEC odlučuje 17. travnja 1979. isključiti iz članstva Egipat, jer je ovaj potpisao mirovni ugovor s Izraelom.

Sveukupno OAPEC kontrolira oko 50% svjetskih naftnih rezervi i danas se smatra jednom značajnom tehničkom organizacijom za unutarnju arapsku suradnju u sektorima nafte i plina.

Cijene nafte 1861. – 2007. (plava linija: Nominalne cijene; narandžasta linija: Realna cijena 2008. u dolarima).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]