OTP banka d.d.

Izvor: Wikipedija
OTP banka d.d.
Vrsta dioničko društvo
Osnovana Zadar, 2005.
Sjedište Domovinskog rata 61, 21000 Split,  Hrvatska
Pokriveno područje bankarstvo, financijske usluge
Usluge bankarske usluge, bankarstvo za fizičke osobe, korporativno bankarstvo, upravljanje imovinom, investicijsko bankarstvo
Broj zaposlenih 2000
Vlasnik OTP Bank Plc.
Slogan Opravdava tvoje povjerenje
Web stranica https://www.otpbanka.hr

OTP banka d.d. četvrta je banka po veličini na hrvatskom bankarskom tržištu s ukupnom aktivom od 43 milijarde kuna. Preko 2000 zaposlenika banke posluje s više od 500.000 klijenata u sektoru građanstva i u sektoru gospodarstva te svojom ponudom banka osigurava klijentima visoku kvalitetu usluga i širok izbor proizvoda kroz razgranatu mrežu od gotovo 120 poslovnica i 500 bankomata diljem cijele Hrvatske.Sjedište banke je u Splitu s dijelom poslovnih i centralnih funkcija u Zadru i Zagrebu, kao i poslovnim centrima u Varaždinu, Puli, Dubrovniku i Osijeku.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nova banka nastala je 2002. godine spajanjem triju regionalnih banaka - Dalmatinske, Istarske i Sisačke banke te pripajanjem Dubrovačke banke u listopadu 2004. godine. Time je završen proces pravnog i operativnog spajanja te je stvorena stabilna i profitabilna bankarska institucija.

U ožujku 2005. godine većinski vlasnik banke postaje OTP banka, najsnažnija mađarska banka koja uz Mađarsku, posluje u Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini. Tada Nova banka mijenja ime u OTP banka Hrvatska.

U siječnju 2014. godine potpisan je ugovor kojim je OTP banka Hrvatska stekla 98,37 posto udjela u Banco Popolare Croatia, a postupak pripajanja ove banke završen je 1. prosinca 2014. godine.

Dana 5. svibnja 2017. godine OTP banka Hrvatska objavila je da je izvršenjem transakcija stekla stopostotni udio u Splitskoj banci. Istom je stekla i vlasništvo nad društvima SG Leasing, SB Nekretnine, SB Zgrada, dok je potpuno preuzimanje Société Générale Osiguranja bilo u trećem kvartalu 2017. godine.

Godinu dana Splitska banka je bila članica OTP grupe i radila  kao zasebna banka, a s danom 30. studenoga 2018. je prestala s radom te se pripojila OTP banci Hrvatska koja kao takva počinje djelovati od 4. prosinca 2018. godine.

Članice OTP grupe u Hrvatskoj (uz OTP banku d.d.)[uredi | uredi kôd]

  • OTP Invest d.o.o.

Osnovna djelatnost Društva je osnivanje i upravljanje UCITS fondovima i osnivanje i upravljanje alternativnim investicijskim fondovima.

  • OTP Osiguranje d.d.

Tvrtka specijalizirana za proizvode životnog osiguranja, od pokrića za slučaj prijeloma i nezgode do planiranja osobne budućnosti štednjom i investicijskog životnog osiguranja.

  • OTP Leasing d.d.

OTP Leasing osnovala je 2006. godine Merkantil banka iz Budimpešte koja je specijalizirana za poslove leasinga unutar OTP grupe i najjača je leasing tvrtka u Mađarskoj. Ova članica grupe nudi usluge operativnog i financijskog leasinga.

  • OTP Nekretnine d.o.o.

Osnovano 2000., specijalizirano je trgovačko društvo za poslovanje nekretninama i pokretninama te izrade procjena vrijednosti.

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica OTP banka Hrvatska (http://www.otpbanka.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: OTP banka Hrvatska d.d..
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]