OVB Hrvatska

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

OVB Hrvatska (punim imenom OVB Allfianz Hrvatska d.o.o.) je društvo čija je glavna djelatnost pružanje financijskih usluga u Hrvatskoj. Sjedište joj je u Zagrebu. Osnovana je 1999., a matična joj je tvrtka OVB Holding AG.[1]

Povijest OVB koncerna[uredi VE | uredi]

OVB sa svojim sjedištem u Kölnu, Njemačka, osnovan je 1970. godine čime je započeta njegova uspješna povijest koja traje već skoro 50 godina. Danas se OVB smatra jednim od vodećih europskih koncerna za pružanje financijskih usluga u Europi. OVB Holding AG, kao majka društvo, kotira na frankfurtskoj burzi vrijednosnih papira od srpnja 2006. godine te je zastupljen u 15 europskih zemalja (Njemačka, Austrija, Poljska, Slovačka, Hrvatska, Grčka, Ukrajina, Mađarska, Švicarska, Češka, Italija, Rumunjska, Španjolska i Francuska) što OVB-u omogućuje stabilno poslovanje i otvara razne mogućnosti rasta.

OVB ostvario dvoznamenkasti porast prometa u prvoj polovici 2019. godine[2]

 • Prihodi od posredovanja povećani su za 10,2 posto na 127,1 milijuna eura
 • Broj klijenata porastao je za 7,8 posto na 3,67 milijuna
 • Broj financijskih planera povećan je za 4,7 posto na 4.954 financijskih planera
 • Konsolidirana dobit porasla je za 24,0 posto na 4,7 milijuna eura

OVB Hrvatska[uredi VE | uredi]

OVB Hrvatska se sastoji od dva društva: OVB Allfinanz Croatia d.o.o. koje je osnovano 1999. godine u Zagrebu i OVB Allfinanz zastupanje d.o.o. koje je osnovano 2001. godine u Zagrebu. Glavna aktivnost društva OVB Allfinanz Croatia d.o.o. su osigurateljne usluge (životno osiguranje, osiguranje imovine i sl.) dok se OVB Allfinanz zastupanje d.o.o. bavi stambenom štednjom,stambeno potrošačkim kreditiranjem, dobrovoljnim mirovinskim fondovima i sl.

OVB Hrvatska danas, nakon 20 godina poslovanja, broji više od 100.000 klijenata, surađuje sa 17 partnerskih društava iz bankarske, osigurateljne i drugih financijskih branši[3], posjeduje ovlaštenje za zastupanje u osiguranju i odobrenje za pružanje usluga posredovanja u potrošačkom kreditiranju kao i rješenje za pružanje usluga kreditnog posredovanja za stambene potrošačke kredite[4] te je temeljni kapital u iznosu od 5.243.000,00 kuna uplatila u cijelosti[5].

U središtu OVB-ove poslovne aktivnosti je dugoročno i prije svega klijentu usmjereno sveobuhvatno financijsko planiranje čija je glavna zadaća s konkurentnim proizvodima zadovoljiti individualne potrebe klijenata, počevši od osiguravanja egzistencije i osiguranja imovine pa sve do osiguranja mirovinske skrbi te izgradnje i povećanja imovine.

Društvo OVB ima 13 ureda diljem Hrvatske i to u sljedećim gradovima: Zagrebu, Zadru, Splitu, Čakovcu, Rijeci, Ogulinu i Karlovcu.

U 2019. godini društvo OVB Allfinanz Croatia d.o.o. proslavilo je svojih 20 godina postojanja u Hrvatskoj.

Uprava[uredi VE | uredi]

Predsjednik Uprave OVB Hrvatske je Detlef Müller, a član Uprave je Ewald Steinbarth.

Društveni angažman OVB-a[uredi VE | uredi]

Pružiti pomoć tamo gdje je potrebna, jednostavna je ideja koja je 1983. godine dovela do osnivanja OVB-ove humanitarne udruge »Menschen in Not e.V.« u Njemačkoj koja se prvenstveno financira iz redovitih donacija financijskih planera društva OVB Njemačka.U proteklih 36 godina je uloženo više od 4 milijuna eura u društvene projekte.[6]

U 2018. godini, OVB Hrvatska je osnovala svoju humanitarnu udrugu pod nazivom OVB Charity Hrvatska. Projekti koje će podržavati ova udruga bit će usmjereni na dobrotvorne svrhe, pomoć djeci i mladima, obrazovanje, skrb za starije i javno zdravstvo. Prije svega će se sponzorirati projekti u kojima financijski planeri i zaposlenici sudjeluju osobno. Prvu godinu djelovanja OVB Charity Hrvatske obilježila je suradnja s međunarodno cijenjenim partnerom, SOS Dječjim selom Hrvatska. Tom je prigodom OVB donirao 10.000,00 € SOS Dječjem selu Hrvatska.[7] Zajedničkim snagama OVB Charity Hrvatska i SOS Dječje selo Hrvatska žele lokalnim akcijama podržati djecu i obitelj kako bi ih se pripremilo za budućnost vrijednu življenja.

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. OVB Allfinanz Hrvatska – osnovne informacije. OVB Hrvatska pristupljeno 11. srpnja 2019.
 2. OVB Holding AG (21. kolovoza 2019.). "OVB ostvario dvoznamenkasti porast prometa u prvoj polovici 2019. godine" pristupljeno 29. kolovoza 2019.
 3. OVB Hrvatska. Lista partnera OVB-a pristupljeno 23. srpnja 2019.
 4. Stambeno potrošačko kreditiranje pristupljeno 23. srpnja 2019.
 5. OVB Holding AG (2. srpnja 2019.). "Impressum" pristupljeno 23. srpnja 2019.
 6. (14. lipnja 2019.)"35 years of the OVB Hilfswerk “Menschen in Not e.V.”" pristupljeno 11. srpnja 2019.
 7. Svijet osiguranja (12. lipnja 2019.). "OVB Charity Hrvatska uručila je 10.000 eura vrijednu donaciju SOS Dječjem selu Hrvatska" pristupljeno 2. srpnja 2019.