Obavještajna agencija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obavještajna agencija
Obavještajna agencija
Osnovni podaci
Ustanovljeno 2002.
Prednik Hrvatska izvještajna služba
Raspušteno 2006.
Sljednik Sigurnosno-obavještajna agencija
Nadležnost obavještajna djelatnost

Obavještajna agencija (OA) je donošenjem novog Zakona o sigurnosnim službama u travnju 2002. godine preuzela imovinu, djelatnike, najveći broj ovlasti i tekućih poslova dotadašnjeg UNS-a, odnosno Hrvatske izvještajne službe (HIS).

Djelatnost[uredi VE | uredi]

Prema spomenutom Zakonu, OA je djelovanjem u inozemstvu analizirala, obrađivala i ocjenjivala podatke političke, gospodarske, sigurnosne i vojne prirode koji se odnose na strane države, međunarodne vladine i nevladine organizacije, političke, vojne i gospodarske saveze, skupine i osobe, osobito one koji upućuju na namjere, mogućnosti, prikrivene planove i tajna djelovanja koja su usmjerena na ugrožavanje nacionalne sigurnosti.

Također je suradnjom s odgovarajućim službama Ministarstva vanjskih poslova skrbila o protuobavještajnoj sigurnosti državljana i institucija RH u inozemstvu.

OA je surađivala sa stranim sigurnosnim i drugim odgovarajućim službama razmjenom podataka i informacija, a provođenjem poslova iz svog djelokruga koordinirala suradnju ostalih sigurnosnih službi RH sa stranim partnerskim službama.[1]

Ravnatelji OA-e od 2002. do 2006. godine[uredi VE | uredi]

  • Damir Lončarić
  • Veselko Grubišić

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

SOA (logo).jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije. Vidi Dopuštenje Sigurnosno-obavještajne agencije za Wikipediju na hrvatskome jeziku.