Obični jasen

Izvor: Wikipedija
Obični jasen
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Lamiales
Porodica: Oleaceae
Rod: Fraxinus
Vrsta: Fraxinus excelsior
Raspon
Baze podataka

Flora Croatica

Obični jasen (gorski jasen, bijeli jasen, (lat. Fraxinus excelsior) je vrsta drveća iz porodice Oleaceae visine od 30 do 40 m.

Plod je krilata perutka, a cvjeta u travnju i svibnju. Značajna je šumska vrsta koja naseljava plodnija i umjereno vlažna staništa, u kojima se rijetko javlja sušni period. U mladosti dobro podnosi priličnu zasjenu, uglavnom u šumama bukve. Autohtona je vrsta u Hrvatskoj. Javlja se u većem dijelu Europe.

Ljekovita svojstva[uredi | uredi kôd]

Obični jasen ubraja se u plemenite vrste listača, a u ljekovite se svrhe koristi njegova kora, koja se skuplja u proljeće, s grana starih 2—3 godine. U nekim slučajevima se koristi i list. Tvari običnoga jasena koriste se u obliku diuretika, dijaforetika i antireumatika, jer sadrže smole, tanine, inozitole i dr. Danas list ima širu primjenu nego kora, a koristi se u izradi različitih preparata.

Ilustracija običnoga jasena.

Jasenova kora se često upotrebljavala protiv svih vrsta groznice, čak i protiv malarije. U zapadnim zemljama čaj od jasenovog lišća ili od biljnih mješavina koriste se za liječenje artritisa i reumatizma. Sasvim rijetko se u ljekovite svrhe danas koristi i sjeme običnoga jasena.

Nezrele sjemenke mogu se ukiseliti,dok zrele sadrže jestivo ulje.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Grlić,Lj. Samoniklo jestivo bilje,Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Fraxinus+excelsior

Izvori[uredi | uredi kôd]