Obični jasen

Izvor: Wikipedija
Obični jasen
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Lamiales
Porodica:Oleaceae
Rod:Fraxinus
Vrsta:Fraxinus excelsior
Rasprostranjenost
Baze podataka

Obični jasen (gorski jasen, bijeli jasen, (lat. Fraxinus excelsior) je vrsta drveća iz porodice Oleaceae visine od 30 do 40 m.

Plod je krilata perutka, a cvjeta u travnju i svibnju. Značajna je šumska vrsta koja naseljava plodnija i umjereno vlažna staništa, u kojima se rijetko javlja sušni period. U mladosti dobro podnosi priličnu zasjenu, uglavnom u šumama bukve. Autohtona je vrsta u Hrvatskoj. Javlja se u većem dijelu Europe.

Ljekovita svojstva[uredi | uredi kôd]

Obični jasen ubraja se u plemenite vrste listača, a u ljekovite se svrhe koristi njegova kora, koja se skuplja u proljeće, s grana starih 2—3 godine. U nekim slučajevima se koristi i list. Tvari običnoga jasena koriste se u obliku diuretika, dijaforetika i antireumatika, jer sadrže smole, tanine, inozitole i dr. Danas list ima širu primjenu nego kora, a koristi se u izradi različitih preparata.

Ilustracija običnoga jasena.

Jasenova kora se često upotrebljavala protiv svih vrsta groznice, čak i protiv malarije. U zapadnim zemljama čaj od jasenovog lišća ili od biljnih mješavina koriste se za liječenje artritisa i reumatizma. Sasvim rijetko se u ljekovite svrhe danas koristi i sjeme običnoga jasena.

Nezrele sjemenke mogu se ukiseliti,dok zrele sadrže jestivo ulje.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Grlić,Lj. Samoniklo jestivo bilje,Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Fraxinus+excelsior

Izvori[uredi | uredi kôd]