Obnova (časopis)

Izvor: Wikipedija
Obnova

Naslovnica Obnove iz 2016. godnie.
Slogan časopis za kulturu, društvo i politiku
Glavni urednik Marko Paradžik
Izlazi više puta godišnje
Izdavač Udruga Obnova, Zagreb
Prvi broj 2013.
Web stranica obnova.com.hr
ISSN 1849-0697

Obnova - časopis za kulturu, društvo i politiku je hrvatski multidisciplinarni časopis kojeg izdaje Obnova, udruga mladih intelektualaca i umjetnika sa sjedištem u Zagrebu. Suizdavač časopisa je Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Udruga Obnova okuplja veći broj studenata s niza zagrebačkih fakulteta, poput Pravnog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Hrvatskih studija, Akademije likovnih umjetnosti, Ekonomskog fakulteta, Katoličkog bogoslovnog fakulteta, Medicinskog fakulteta, zatim Hrvatskog katoličkog sveučilišta te drugih hrvatskih fakulteta i viših škola. Također okuplja i niz mladih intelektualaca, akademski obrazovanih građana te maturanata iz Zagreba i Hrvatske.

Časopis je svojevrsna platforma za argumentirani dijalog ili, u slučaju suprotnih stavova i mišljenja, polemiku između članova udruge, autora časopisa i javnosti.

Prvi broj Obnove javnosti je predstavljen 28. studenoga 2013. godine u velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, a obrađivao je temu kulturne hegemonije. Do 2016. godine izišlo je pet brojeva časopisa. Udruga je do sada također održala niz predavanja i predstavljanja časopisa kao i same udruge u nekoliko hrvatskih gradova. Svako predstavljanje novog broja časopisa udruga Obnova organizira kao svojevrstan kulturni i društveni događaj kojemu nazoči veći broj zainteresirane studentske populacije, kao i članova hrvatske akademske zajednice.

Uredništvo časopisa čine Davor Dijanović i Mario Tomas, a glavni i odgovorni urednik je Marko Paradžik.[2]

Sadržaj[uredi | uredi kôd]

Struktura časopisa sastoji se od tri dijela.

Prvi su dio razgovori s određenim osobama čiji autoritet i kompetentnost u određenoj temi izviru iz njihovog životnog obrazovanja, kako formalnoga, tako i neformalnoga.

Drugi su dio radovi članova Obnove koji temu obrađuju iz različitih perspektiva te se odlikuju znanstvenim pristupom i osobnim literarnim stilom autora.

Obnova posebnu pozornost pridaje umjetnosti pa je stoga posljednja cjelina časopisa posvećena likovnoj, kazališnoj, filmskoj, glazbenoj te književnoj umjetnosti. Radove iz vizualne umjetnosti izlažu likovni umjetnici i studenti likovnih akademija iz Republike Hrvatske te van nje. Posebnost svakog broja časopisa Obnova jest njegova naslovnica za koju likovni umjetnici izrađuju umjetničku sliku.

Bibliografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta