Octavio Paz

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Octavio Paz
Paz0.jpg
Rođenje 31. ožujka 1914.
Ciudad de México, Meksiko
Smrt 20. travnja 1998.
Ciudad de México, Meksiko
Zanimanje romanopisac, pjesnik, diplomat
Nacionalnost Meksikanac
Period pisanja 1931-1965
Književni period nadrealizam, egzistencijalizam

Octavio Paz (Mixcoac, danas Ciudad de México, 31. ožujka 1914. - Ciudad de México, 20. travnja 1998.), meksički književnik i diplomat.

Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1990. godine.

Život i djelo[uredi VE | uredi]

Octavio Paz je rođen u vrijeme Meksičke revolucije u selu Mixcoac, nedaleko Mexico Cityja. Majka je bila Španjolka a otac koji je bio mješanac po zanimanju odvjetnik i političar zastupao je interese indijanaca. Stopama svoga oca Paz započinje studij prava, koji prekida da bi se posvetio pisanju. 1933. izdaje prvu pjesmu u novinama Taller. Jak utjecaj na njegov rad na početku karijere imao je europski surealizam. Većina pjesama iz ovog perioda je u zbirci A la orilla del mundo ("Na obali života", 1942).

Paz dobiva Guggenheimovu stipendiju i seli za SAD, međutim 1945. seli za Pariz gdje postaje diplomat. U Francuskoj upoznaje nekoliko pisaca koji su ga inspirirali i tijekom diplomatske karijere u Francuskoj napisao je nekoliko zbirki poezije, između ostalih Aguila o sol? ("Orao ili sunce?", 1951.), u kojoj Paz kombinira politiku i poeziju, kao što su to radili i drugi pisci u to doba. Kasnije je radio kao meksički veleposlanik u Švicarskoj, Japanu i Indiji, i svaka od kultura ovih zemalja utjecala je na njegovu poeziju, kao npr. haiku i renga. Poznata djela iz ovog perioda su La estación violenta ("Nasilno godišnje doba", 1958.) i Ladera este ("Nagib istoku", 1969).

Dao je ostavku na mjesto veleposlanika kao protest protiv politike meksičke vlade, kada su stotine mladih ubijeni u neredima u vezi s Olimpijskim igrama 1968. Kasnije je radio kao gost-predavač na Cambridgeu godinu dana, a onda se vraća u Meksiko gdje osniva dvoje novine, Plural i Vuelta. Tada izdaje zbirku s najboljim pjesmama iz svoje karijere, Poemas 1935-1975.

Paz je dobio Nobelovu nagradu za književnost 1990., s motivacijom: ”Za strastvenu poeziju sa širokim horizontima, okarakteriziranu vidljivom inteligencijom i ljudskim integritetom”. Intelektualni krugovi Meksika nisu s radošću primili ovu vijest i čak su se distancirali od njega, pošto je Paz živio uglavnom izvan Meksika i nije imao njihova mišljenja kao npr. o politici. Ovo Paza nije značajnije pogodilo jer je lirika uvijek bila najvažnija u njegovom životu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Wikicitata
Na stranicama Wikicitata postoji zbirka osobnih ili citata o temi: Octavio Paz