Ojos del Salado

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ojos del Salado looming big on the horizon.jpg

[1] Nevado Ojos del Salado aktivni je stratovolkan u Andama na granici između Argentine i Čilea i najviši aktivni vulkan na svijetu na 6.893 m (22.615 ft). Također je druga najviša planina u zapadnoj i hemisferi zapadne Aconcagua, na oko 7000 metara, a najviša je u Čileu. Nevado Ojos del Salado preveden je na Snježne slane oči opisujući kako je zimi vrlo snježno i slano s mnogim jezerima.

Zbog svog položaja u blizini pustinje Atacama, planina ima vrlo sušne uvjete, snijeg obično ostaje samo na vrhuncu tijekom zime, iako jake oluje mogu prekriti okolno područje s nekoliko metara snijega čak i ljeti. Unatoč općenito sušnim uvjetima, postoji trajno kratersko jezero promjera oko 100 m (330 ft) na nadmorskoj visini od 6.390 m (20.960 stopa) na istočnoj strani planine. To je najvjerojatnije najviše jezero bilo koje vrste na svijetu.

Uspon na Ojos del Salado uglavnom je pješačenje, osim zadnjeg dijela do vrha, što je teško pomicanje koje može zahtijevati užad. Prvi uspon obavili su 1937. Jan Alfred Szczepański i Justyn Wojsznis, članovi poljske ekspedicije u Andama.

Njegovo ime, što na španjolskom znači otprilike "Oči slanog", dolazi od ogromnih naslaga soli koji se u obliku laguna ili "očiju" pojavljuju u svojim ledenjacima. Međunarodno autocesta između Čilea i Argentine prometuje sjeverno od planine.

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Ojos_del_Salado