Okanagan (jezero)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jezero Okanagan
Okanagan.jpg
Lokacija Jezero Okanagan, Kanada
Koordinate 50°0′″N 119°30′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /Koordinate: 50°0′″N 119°30′″W / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator < / Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /; Pogrješka u predlošku: Neočekivani operator /
Površina 351 km²
Zapremina 24,6 km³
Najveća dubina 232 m
Nadmorska visina 374 m
Najveća širina km
Najveća dužina 135 km
Države Flag of Canada.svg Kanada

Jezero Okanagan se nalazi u Dolini Okanagan u Britanskoj Kolumbiji (Kanada).

Opis[uredi | uredi kôd]

Dugačko je 135 km, široko otprilike 4 do 5 km i ima površinu od 351 km². Pretpostavlja se da je maksimalna dubina jezera 232 metra i to blizu otoka Grant (kojeg lokalno stanovništvo još naziva Galebov otok i otok Whiskey). Jezero je poznato po terasama koje su se formirale tokom različitih perioda spuštanja njegovog prethodnika, ledenog jezera Penticton. Danas se terase obilato koriste u poljoprivredi (uzgoj voća i slično).

Gradovi koji okružuju jezero su Vernon, Penticton, Kelowna i Westside. Kako jezero ima jako puno plaža i parkova, tako predstavlja pravi raj za sportske aktivnosti. Okanagan je i dom određenim vrstama riba poput npr. kalifornijske pastrve a pretpostavlja se da u njemu živi i morsko čudovište Ogopogo.

Vrela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]