Okrug Abbeville, Južna Karolina

Izvor: Wikipedija
Okrug Abbeville

Abbeville, okrug u saveznoj američkoj držvi Južna Karolina osnovan 1785 godine. Površina mu je 511 četvornih milja (1.323 km²) i ima 25.417 stanovnika 2010.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Svoje ime i okrug i istoimeno okružno središte Abbeville nosi po francuskom gradu Abbevilleu u Pikardiji.[1] Na njezino područje među prvim doseljenicima su sredinom 18. stoljeća francuski hugenoti koji se bave prvenstveno poljoprivredom, a već 1777. nakon ratova s Indijancima potpisan je povijesni sporazum u Dewitt's Corneru (današnji Due West) s Cherokee Indijancima.[2]

Abbeille je i najveći grad okruga i okružno središte i rodno mjesto Johna C. Calhouna, koji je bio američki državnik i politički filozof, koji je sve do svoje smrti radio u saveznoj vladi i bio kongresmen, tajnik rata, potpredsjednik, senator, državni tajnik i opet kao senator. Za grad Abbeville se kaže da je bio "rodno mjesto i samrtna postelja konfderacije" ("Birthplace and Deathbed of the Confederacy.")[3]

Gradovi i naselja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. South Carolina State Library. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. kolovoza 2007. Pristupljeno 22. prosinca 2014. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Treaty of Dewitt's Corner between the Cherokee Nation and South Carolina, 1777. Inačica izvorne stranice arhivirana 24. listopada 2014. Pristupljeno 22. prosinca 2014.
  3. Abbeville County, South Carolina – History

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]