Okusni sustav

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Okusni sustav je osjetilni sustav organa koji služi za osjet okusa. Osjet okusa spada u kemijske osjete (kao i njuh). Razlikujemo četiri temeljne vrste osjeta okusa: slatko, gorko, kiselo i slano.

Poseban okus hrane ili pića nastaje kombinacijom osnovnih osjeta okusa i osjeta mirisa.

Osjetni organi okusnog sustava, okusni pupoljci, nalaze se na posebnim vrstama jezičnih papila na određenim područjima jezika. Na okusni pupoljak dolazi slina sa komadićima hrane. Posebne osjetne stanice koje se nalaze u pupoljcima reagiraju sa kemijskim tvarima i prenose podražaj na aksone triju mozgovnih živaca: lični živac (lat. nervus facialis), jezičnoždrijelni živac (lat. nervus glosspharyngeus) i lutajući živac (lat. nervus vagus). Kada se neka kemijska tvar, otopljena u slini, veže na receptor na osjetnoj stanici, dolazi do depolarizacije osjetne stanice i otpuštanja neurotransmitera u sinaptičku pukotinu između osjetne stanice i aksona neurona. Neurotransmiter "podražuje" neuron koji prenosi dalje signal.

Tijela neurona koji daju aksone do osjetilnih stanica, nalaze se u trima ganglijima (lat. ganglion geniculi externi, lat. ganglion petrosum, lat. ganglion nodosum). Periferni dio tih neurona odvodi podražaj iz okusnih pupoljaka, dok središnji dio, podražaj dovodi u solitarnu jezgre (lat. nucleus solitarius) u moždanom deblu (središnji živčani sustav - SŽS). U jezgri se podražaj prenosi na tijela neurona koja su tu smještena, čiji aksoni dalje vode u različite strukture SŽSa.