Olga Ladiženskaja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Olga Aleksandrovna Ladyzhenskaya
Rođenje 7. ožujka 1922.
Alma mater Moskovsko državno sveučilište Lomonosov

Olga Aleksandrovna Ladyženskaja, rus. Óльга Алекса́ндровна Лады́женская , (7. ožujka 1922. - 12. siječnja 2004.) bila je ruska matematičarka poznata po svom radu oko parcijalnih diferencijalnih jednadžbi (osobito Hilbertov devetnaesti problem ) i dinamici fluida. [1] Pružila je prve stroge dokaze za konvergenciju metode konačnih razlika za Navier-Stokesove jednadžbe. Bila je učenica Ivana Petrovskog, [2] Dobitnica je Zlatne medalje Lomonosova 2002. godine.

Biografija[uredi VE | uredi]

Ladyženskaja je rođena i odrasla u Kologrivu. Bila je kći učitelja matematike kojemu se pripisuje njezina rana inspiracija i ljubav prema matematici. U listopadu 1939. godine njezin je otac uhićen od strane NKVD-a i ubrzo ubijen. Mlada Olga uspjela je završiti srednju školu, ali joj je, zbog toga što je njezin otac bio "neprijatelj naroda", bilo zabranjeno pohađati Lenjingradsko sveučilište .

Nakon smrti Josipa Staljina 1953. godine, Ladiženskaja je predstavila svoju doktorsku disertaciju i dobila je diplomu koju je davno zaradila. Nastavila je predavati na sveučilištu u Lenjingradu i na Institutu Steklovu, pri čemu je ostala u Rusiji i nakon raspada Sovjetskog Saveza i velike deflacije plaća za profesore.

Ladiženskaja je ušla u uži izbor za potencijalne primatelje Fieldsove medalje iz 1958., [3] koja je kraju dodijeljena Klausu Rothu i René Thomu .

Publikacije[uredi VE | uredi]

Počasti[uredi VE | uredi]

Dana 7. ožujka 2019. godine, na 97. obljetnicu rođenja Ladiženskaje, tražilica Google je izdala Google Doodle u znak sjećanja na nju. [4] [5] U popratnom komentaru piše: "Današnji Doodle slavi Olgu Ladyzhenskaya, rusku matematičarku koja je trijumfirala nad osobnom tragedijom i preprekama da postane jedan od najutjecajnijih mislilaca svoje generacije." [4]

Vidi također[uredi VE | uredi]

 • See reference Bolibruch, Osipov & Sinai 2006, and also the comment of Peter Lax in Predložak:Harv.
 • See the biography by Predložak:Harvtxt from the Biographies of Women Mathematicians, Agnes Scott College.
 • Barany (2018). "The Fields Medal should return to its roots". Nature 553: 271–273
 • 4,0 4,1
  Morate navesti naslov = i url = dok rabite {{Citiranje www}},
  ,
 • Morate navesti naslov = i url = dok rabite {{Citiranje www}},
  ,