Omanyte

Izvor: Wikipedija
Omanyte

Japansko ime オムナイト Omunaito
Redni broj 138
Generacija prva
Vrsta Vodeni/Kameni
Stupanj Elementarni stupanj
Razvio se iz Helix fosila
Razvija se u Omastara
Razvoj stjecanjem iskustva
Visina 0,4 m
Masa 7,5 kg
Sposobnost Hitro plivanje (Swift Swim)/Školjkasti oklop (Shell Armor)

Omanyte (オムナイト Omunaito u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Omanytea u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Omanyteovo je ime kombinacija engleske riječi "ammonite" = amonit, izumrli školjkaš na čijem se liku temelji Omanyte, te japanske riječi "omu" = indijska lađica. Također je moguće da se "O" u njegovom imenu našlo zbog asocijacije na njegov okrugli oklop, dok je "manyte" preuzeto od riječi "ammonite".

U beta verziji Pokémona, Omanyteovo je ime bilo poznato kao Ess, dok je njegov razvijeni oblik nosio ime Kargo. Kada se oba imena spoje, stvaraju riječ "Ess-Kargo", homonim francuske riječi "escargot" = puž (ova se igra riječi kasnije ponovo upotrijebila nakon izlaska igara Pokémon Gold i Silver, s uvođenjem Pokémona Magcarga).

Pokédex podaci[uredi | uredi kôd]

  • Pokémon Red/Blue: Iako se dugo smatra izumrlom vrstom, moguće ga je genetskim inženjeringom vratiti natrag u život iz fosila.
  • Pokémon Yellow: Drevni Pokémon oživljen putem njegovih fosilnih ostataka. Vješto pliva uvrčući svojih 10 pipaka.
  • Pokémon Gold: Oživljen iz drevnog fosila, ovaj se Pokémon koristi zrakom pohranjenim u oklopu kako bi plutao ili tonuo u vodi.
  • Pokémon Silver: Smatra se da je ovaj Pokémon tijekom drevnih vremena plivao morem vješto uvrčući svojih 10 pipaka.
  • Pokémon Crystal: Tijekom prapovijesnih vremena, plivao je u blizini morskog dna, hraneći se planktonom. U rijetkim slučajevima, moguće je pronaći njegove fosilne ostatke.
  • Pokémon Ruby/Sapphire: Omanyte je jedan od drevnih i izumrlih Pokémona koji su oživljeni iz vlastitih fosila. Pri neprijateljskim napadima, ovaj se Pokémon povlači unutar svog čvrstog oklopa.
  • Pokémon Emerald: Omanyte je jedan od drevnih i izumrlih Pokémona koji su oživljeni iz vlastitih fosila. Pri neprijateljskim napadima, ovaj se Pokémon povlači unutar svog čvrstog oklopa.
  • Pokémon FireRed: Prapovijesni Pokémon koji je živio u primordijalnim morima, plivajući uvrtanjem svojih 10 pipaka.
  • Pokémon LeafGreen: Iako se dugo smatra izumrlom vrstom, moguće ga je genetskim inženjeringom vratiti natrag u život iz fosila.
  • Pokémon Diamond/Pearl: Pokémon oživljen iz fosilnih ostataka putem genetskog inženjeringa. Plivao je u drevnim morima.

U videoigrama[uredi | uredi kôd]

Omanyte nije moguće uhvatiti ni na koji način; jedini način kojim igrač može imati Omanyte jest biranjem Helix fosila (u igrama Pokémon Red i Blue, Pokémon Yellow, ili Pokémon FireRed i LeafGreen), i 'povratiti ga natrag u život'.

Omanyte može imati jednu od dviju mogućih Pokémon sposobnostiHitro plivanje (Swift Swim), koje povisuje njegovu brzinu tijekom kiše, i Školjkasti oklop (Shell Armor), koji onemogućuju protivnikovo postizanje kritičnih udaraca na Omanyteu.

Njegova je Defense statistika među 20% najboljih, dok se i njegov Special Attack tamo nalazio prije uvođenja Pokémona druge generacije. Njegov Speed status nalazi se među 20% najnižih.

Omanyteovo je glasanje unutar Pokémon igara slično Machopovom.

Tehnike[uredi | uredi kôd]

Prirodne tehnike
Tehnika Vrsta tehnike Razina
Stezanje (Constrict) Normalni
Povlačenje (Withdraw) Vodeni
Ugriz (Bite) Mračni 7
Vodeni pištolj (Water Gun) Vodeni 10
Kotrljanje (Rollout) Kameni 16
Opaki pogled (Leer) Normalni 19
Hitac blatom (Mud Shot) Zemljani 25
Slana voda (Brine) Vodeni 28
Zaštita (Protect) Normalni 34
Drevna moć (AncientPower) Kameni 37
Škakljanje (Tickle) Normalni 43
Kamena eksplozija (Rock Blast) Kameni 46
Vodena crpka (Hydro Pump) Vodeni 52

Statistike[uredi | uredi kôd]

HP: 35
 
Attack: 40
 
Defense: 100
 
Special: 90
 
SpAtk: 90
 
SpDef: 55
 
Speed: 35
 

Statistika Special korištena je samo tijekom prve generacije; kasnije je podijeljenja na Special Attack i Special Defense statistike.

U animiranoj seriji[uredi | uredi kôd]

Omanyte je imao značajniju ulogu u epizodi 165, "Fossil Fools", u kojoj je mala kolonija Omanytea i Omastara prijetila uništavanjem podzemnog rezervoara.

Isto tako, pojavili su se i u epizodi 26 ("Pokémon Scent-Sation"); doduše, ova je uloga poznatija samo zbog toga što je odigrana točno dvadeset epizoda prije no što su ti Pokémoni 'povraćeni u život' u epizodi 46, "Attack Of The Prehistoric Pokémon".