Općina Bohinj

Izvor: Wikipedija
Općina Bohinj
Općina Bohinj na administrativnoj karti Slovenije
Država Slovenija
Pokrajina Gorenjska
Statistička regija Gorenjska
Sjedište općine Ribčev Laz
Površina 333,7 km²
Stanovništvo 5.222 (2002.)
Gustoća stanovništva 15,65 st./km²
Prosječna starost 40,53[1]
Načelnik Franc Kramar
Službena stranica www.bohinj.si

Općina Bohinj (slo.:Občina Bohinj) je općina na sjeverozapadu Slovenije u pokrajini Gorenjskoj i statističkoj regiji Gorenjskoj. Središte općine je naselje Ribčev Laz sa 155 stanovnika.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Općina Bohinj nalazi se na sjeverozapadu Slovenije. Općina se nalazi usred planinskog masiva Julijskih Alpa, čiji vrhovi po obodu zatvaraju prostor općine. U središnjem dijelu općine nalazi se Bohinjsko jezero, iz kojega ističe rijeka Sava Bohinjka i teče ka istoku. Područje jezera i rijeke je niže i pogodno za život i tu su smještena sva naselja općine.

U općini vlada oštrija, planinska varijanta umjereno kontinentalne klime. Glavna voda u općini je Bohinjsko jezero, najveće prirodno jezero u cijeloj Sloveniji. Iz njega izvire, Sava Bohinjka, koja je glavni vodotok u općini, svi ostali manji vodotoci su pritoci jezera ili rijeke.

Naselja u općini[uredi | uredi kôd]

Bitnje, Bohinjska Bistrica, Bohinjska Češnjica, Brod, Goreljek, Gorjuše, Jereka, Kamnje, Koprivnik v Bohinju, Laški Rovt, Lepence, Log v Bohinju, Nemški Rovt, Nomenj, Podjelje, Polje, Ravne v Bohinju, Ribčev Laz, Savica, Srednja vas v Bohinju, Stara Fužina, Studor v Bohinju, Ukanc, Žlan

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Općina Bohinj koji govori o općini u Sloveniji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.