OpenType

Izvor: Wikipedija

OpenType font format je skalabilni format računalskih znakovnika. Razvila ga je tvrtka Microsoft, a kasnije se projektu priključio Adobe Systems. OpenType je prvi put predstavljen 1996., s velikim brojem tipova različitih znakovnika (karaktera slova). Isporuka je krenula 2000.2001. Tvrtka Adobe, prihvatila se preinake svoje biblioteke fontova u OpenType format ( 2002. ) posao je bio gotov 2005., tako da danas postoji oko 10 000 fontova u OpenType formatu. Od 2006., svaki veći proizvođač (kreator) fontova, a i brojni manji razvija nove tipove fontova i u OpenType formatu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

OpenType font format, razvijen je s ciljem da bude sljednik TrueType formata fontova, koji je razvijen u tvrtci Apple Computer, a licencirao ga je Microsoft. OpenType, trebao je zamijeniti i Type 1 kao i ("PostScript") font formate koje je razvila tvrtka Adobe.

Microsoft je pokušao doći do licence za takozvanu Appleovu naprednu tipografsku tehnologiju, GX Typography, ranih devedesetih, s obzirom na to da je odbijen, krenuo je u razvoj vlastite 1994. pod nazivom TrueType Open. 1966. pridružio mu se Adobe sa svojom već razvijenom podrškom za ocrtne fontove(outlines fonts) upotrebljavanom kod Type 1 fontova. Ime OpenType je trebalo označiti kombinaciju ovih dviju tehnologija.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]