Operacija Dragoon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Operacija Dragoon jedna je najnepoznatijih ratnih operacija u Drugom svjetskom ratu, iako je bila vrlo kompleksna i masivna. Invazija je izvršena na okupirani jug Francuske 15. kolovoza 1944. godine.

Sama operacija je bila kontroverza u svoje vrijeme. Američki general Dwight Eisenhower zagovarao je zauzimanje Marseillesa, no bio je neodlučan do uspješne invazije operacije Overlord (Dan D). Odobrio je operaciju u srpnju iste godine i uskoro je započela.

S druge strane, britanski premijer Winston Churchill bio je protiv te operacije, jer je mislio da je bolja solucija pridružiti se već iskrcanim snaga u Italiji ili zauzeti važna strateška područja Balkana, gdje su postojala velika naftna bogatstva. Balkan je zagovarao i zbog svijesti da se približava Sovjetska vojska, te ako ih oni zauzmu, imat će bolje mjesto u poslijeratnim pregovorima. Ovdje možemo vidjeti klasičnu razliku između dva čovjeka i njihovih razmišljanja - Eisenhower je u prvom redu bio vojnik, a Churchill političar.

Sama invazijska vojska sastojala se od američke 7. armije i francuske 1. armije. Pored glavne operacije, francuski komandosi uništili su glavna topnička uporišta na Cape Negreu.

Više od 94 000 ljudi i 11 000 vozila iskrcalo je prvoga dana. Saveznici nisu nailazili na veliki otpor, jer je većina Wehrmachta preusmjerena na obranu operacije Overlord. Ustvari, sam glavnih grad Francuske, Pariz, oslobođen je za samo par dana, 25. kolovoza 1944.

Vojnici iz operacije Dragoon i operacije Overlord susreli su se i spojili u rujnu iste godine, blizu Dijona.

Gubitci[uredi | uredi kôd]

  • SAD: 3000 poginulih, 4500 ranjenih
  • Francuska: 10 000 poginulih ili ranjenih
  • Njemačka: preko 100 000 zarobljenih

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Operacija Dragoon