Operacija Skok-1

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Skok 1
sukob: Domovinski rat
Western bosnia fronts.png
Hrvatske vojne akcije u zapadnoj Bosni
Vrijeme 7. travnja 1995.
Mjesto Dinara
Ishod Pobjeda HV-a
Sukobljene strane
Flag of Croatia.svg Hrvatska
Flag of Croatian Republic of Herzeg-Bosnia.svg Herceg-Bosna
State Flag of Serbian Krajina (1991).svg RSK
Flag of Republika Srpska.svg Republika Srpska
Zapovjednici
Flag of Croatia.svg Ante Gotovina
Flag of Serbian Krajina (1991).svg Milan Martić
Flag of the Republika Srpska.svg Ratko Mladić
Postrojbe
Flag of Croatian Army.svg Hrvatska vojska
Flag of Croatian Defence Council.svg Hrvatsko vijeće obrane
War Flag of Serbian Krajina.svg Srpska vojska Krajine
Flag of the Republika Srpska.svg 2. korpus VRS
Gubitci
2 poginula branitelja ?

Operacija Skok 1 je bila jednodnevna akcija HV-a i HVO-a, kada su Srbi 7. travnja 1995. ponovno poraženi na Dinari. Oslobođeno je dodatnih 75 četvornih kilometara. Hrvatske su se snage proširile bočno, prema zapadnoj strani, pa je time sigurnost postrojbi na Dinari postala stabilnija, a posebice sigurnost Livanjskog polja.

Cilj operacije[uredi | uredi kôd]

Operaciji Skok 1 prethodila je operacija Zima '94 tijekom koje je zauzeta glavnina Livanjskog polja i važni visovi planine Dinare. Međutim, operacija Zima '94 završila je na Badnjak 1994. i zauzeti položaji nisu bili dovoljno povoljni.

Cilj provedbe operacije je bio zauzeti povoljnije položaje na Dinari u područjima Crvene Grede i Zelenog Brda, približiti se selu Uništa i selu Cetina te isključiti mogućnost protunapadaja neprijatelja iz smjera sela Uništa.

Hrvatske postrojbe[uredi | uredi kôd]

  • 7. Gardijska brigada HV
  • 126. domobranska pukovnija HV

Rezultat operacije[uredi | uredi kôd]

Na planini Dinari iznad Knina hrvatske postrojbe oslobodile su područje širine 15, a dubine 5 km, ukupne površine 75 četvornih kilometara. Zauzet je i strateški iznimno važan vrh Veliki Bat iznad sela Uništa s kojeg se mogao vizualno uočiti i grad Knin. HV je stavio pod paljbeni nadzor neprijateljska uporišta na području Uništa i Cetine; pokušaji neprijatelja, koji je djelovanjem topništva iz okruga sela Cetine (teritorij Republike Hrvatske) prekršio Zagrebački sporazum, da u protunapadima vrati izgubljene položaje, nisu uspjeli. Poginuli pripadnici HV u toj operaciji su Robert Raić pripadnik 14.TRD HV, Tomislav Krajnik iz Lobora u Hrvatskom Zagorju, pripadnik 7.GBR HV i dr.

Važan segment operacija na Dinari bio je zahtjevan i iznimno težak posao probijanja cesta na vrlo nepristupačnom planinskom području putem kojih se na najviše visove Dinare moglo dopremiti teško naoružanje - topovi i tenkovi. Probijanje cesta obavila je inžinjerija HV i HVO-a pod vodstvom generala Ljube Ćesića Rojsa. Time je učinjen kolosalni starteški preokret - do tada nepristupačna planina Dinara postala je glavna cesta prilaza tenkovima HV-a, što će posebno doći do izražaja u predstojećoj operaciji "Oluja".