Operator (genetika)

Izvor: Wikipedija
1: RNK polimeraza, 2: represor, 3: promotor, 4: operator, 5: laktoza, 6: lacZ, 7: lacY, 8: lacA. Gore: Gen je isključen. Nema laktoza koja će inhibirati represor, pa se represor vezuje na operator, čime sprječava RNK polimerazu vezati se na promotor i tvorbu laktaze. Dolje: Gen je uključen.

Operator ili operatorsko mjesto je sekvencija DNK koju prepoznaje represorska bjelančevina i koji se veže za nju.[1] Operator je regija, receptorsko mjesto koja je kontrolni element, da bi represorski protein mogao regulirati aktivnost strukturnih gena, a nalazi se uzvodno od gena.[2]

Kad se katabolitni aktivator protein veže za operator, pojačava transkripciju.[1]

Transkripcija počinje to prije što je gen bliži promotoru, te produkta toga gena ima više.[2] Represorska bjelančevina može kočiti transkripciju, jer se nalazi na operatoru čime onemogućuje RNK polimerazi pristupiti promotoru.[2] Ako represor nije vezan na operator, onda se RNK polimeraza ima na što vezati te prijepis strukturnih gena započinje.[2]

Sekvenciju gena pod prijepisnom kontrolom istog operatora nazivamo operon.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Pavlica, Mirjana. Pojmovnik. Mrežni udžbenik iz genetike. PMF Zagreb. Inačica izvorne stranice arhivirana 1. ožujka 2015. Pristupljeno 8. veljače 2015.
  2. a b c d Pavlica, Mirjana. Regulacije ekspresije gena u prokariota. Mrežni udžbenik iz genetike. PMF Zagreb. Inačica izvorne stranice arhivirana 8. veljače 2015. Pristupljeno 8. veljače 2015.