Orao kliktaš

Izvor: Wikipedija
Orao kliktaš
Orao kliktaš u NP Bayerischer Wald (Njemačka)
Orao kliktaš u NP Bayerischer Wald (Njemačka)
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Accipitrifomes
Porodica: Accipitridae
Rod: Aquila
Vrsta: A. pomarina
Dvojno ime
Aquila pomarina
Brehm, 1831.
Raspon
Rasprostranjenost orla kliktaša: zeleno-gnjezdilišta, plavo-zimovališta; tamnozeleno-Indijski orao kliktaš
Rasprostranjenost orla kliktaša: zeleno-gnjezdilišta, plavo-zimovališta; tamnozeleno-Indijski orao kliktaš

Orao kliktaš[1] (Aquila pomarina) je srednje veliki orao iz porodice jastrebova (Accipitridae). Nekada se poistovjećivao s indijskim orlom kliktašom koji je od 2002. godine izdvojen u zasebnu vrstu, Aquila hastata.[2]

Ilustracija orla kliktaša iz 1905. god.

Opis[uredi | uredi kôd]

Orao kliktaš u letu

Orao kliktaš je najsličniji orlu klokotašu, od kojega je nešto manji. Dostiže dužinu od 55 do 66 cm, raspon krila je od 135 do 168 cm, a tjelesna masa mu je oko 1,5 kilogram. Ženke su uvijek nešto krupnije od mužjaka.[3] Srednje je veličine sa širokim krilima koja završavaju dugim perima i ima mali kljun. Perje je tamno smeđe boje koje je blijeđe na glavi, vratu i naramenicama, s bijelom mrljom u obliku slova »V« na krilima i repu. Perje s donje strane krila je mnogo svjetlije od gornje strane. Mladunci su tamniji s gornje strane od odraslih jedinki.[2] Hrvatski naziv mu potječe od glasanja visokim tonom koji podsjeća na visoki pseći lavež.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Dva jajeta u gnijezdu orla kliktaša

Orao kliktaš je ptica selica i glavno stanište su mu Istočna Europa (gdje živi oko 95% ukupne populacije ove vrste) i Mala Azija, dok zimuje u jugoistočnoj Africi.

Živi u šumama, blizu vlažnih livada i plavnih područja, ali može ga se pronaći i u višim predjelima. Gnijezdi se u krošnjama poplavnih šuma hrasta i jasena. Orao kliktaš se nalazi na crvenom popisu ugroženih vrsta životinja Hrvatske zbog onečišćenja voda, poljodjeljstva, nestajanja močvarnih područja, te lova i kirvolova.[4]

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Ženka polaže najčešće dva jaja, maksimalno do tri. Jaja orla kliktaša su bijele boje s crvenkastosmeđim pjegama. Slabiji mladunac rijetko preživi, tako da ženka godišnje othrani samo jednog ptića. Ženka za polaganje svojih jaja godinama koristi isto gnijezdo. Gnijezdo je promjera više od 140 centimetara, smješteno na drvetu neposredno ispod vrha.

Ishrana[uredi | uredi kôd]

Orao kliktaš se uglavnom hrani malim sisavcima, pticama i gmazovima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Naziv na stranicama Hrvatskog ornitološkog društvaInačica izvorne stranice arhivirana 8. travnja 2011., posjećeno 10. lipnja 2013.
  2. a b Orao kliktaš na stranicama Bird Life InternationalInačica izvorne stranice arhivirana 25. veljače 2016. (engl.) posjećeno 10. lipnja 2013.
  3. Orao kliktaš na stranicama Lonjskog polja, posjećeno 10. lipnja 2013.
  4. Zbrinjavanje orlova u Centru za zbrinjavanje divljih životinja (AWAP)Inačica izvorne stranice arhivirana 23. prosinca 2012., posjećeno 10. lipnja 2013.

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: orao kliktaš
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: orao kliktaš