Orijentacijski šport

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Međunarodni znak orijentacije

Orijentacijski sport je sport koji kombinira orijentaciju na karti i utrkivanje koristeći kartu i kompas. Natjecatelji u ovom športu na početku trke dobivaju kartu (koja izgledom dosta sliči na topografsku kartu), na karti su ucrtane točke s rednim brojem kraj točke. Također te točke imaju i svoje nazivne brojeve da ih se lakše razlikuje. Uz kartu se prilažu i opisi gdje su otisnuti redni brojevi i nazivni brojevi kontrola. Opisi još detaljno opisuju lokaciju kontrole sa simbolima. U Hrvatskoj orijentacija kao sport postoji dugi niz godina, ali je bila pod planinarskim savezom. Tek je 2005. godine osnovan Hrvatski orijentacijski savez.

Hrvatski orijentacijski savez[uredi | uredi kôd]

Hrvatski orijentacijski savez osnovan je 2005. godine u mjesecu prosincu pod nazivom Hrvatski savez za orijentacijsko trčanje. Promjenom nomenklature športa pri HOO-u i Savez je preimenovan u današnji naziv kako bi objedinio sve postojeće grane orijentacijskog športa. Orijentacijski savez svoju punu samostalnost nakon godina djelovanja pod Hrvatskim planinarskim savezom,odnosno Komisijom za orijentaciju ostvario je i primanjem Saveza u punopravno članstvo HOO-a 27. prosinca 2007.

Hrvatski orijentacijski savez (tada u osnivanju) primljen je u punopravno članstvo Međunarodne orijentacijske federacije (IOF) još 1992. godine na IOF kongresu u Švicarskoj. Predstavnici Hrvatske na tom kongresu bili su Marija i Željko Gobec. Nažalost prošlo je punih 13 godina do dana kada je Savez i službeno osnovan, ali je kroz cijelo to razdoblje djelovao pod nazivom Komisija za orijentaciju HPS-a.

Prvi službeni nastup reprezentatici Hrvatske ostvarili su 1992. godine na Juniorskom Svjetskom prvenstvu u Finskom gradu Jyvaskila. Za reprezentaciju su nastupali: Eva Meštrović (Ocvirk), Nikola Pajčin, Tihomir Salopek i Damir Gobec. Voditelji reprezentacije bili su Neda Punek i Karlo Gobec. Neslužbeno je nastup već zabilježen na juniorskom svjetskom prvenstvu u Berlinu 1991. kada su reprezentativci koristili Hrvatsku zastavu i obilježja na trenirkama, ali nisu imali dozvolu nastupati za Hrvatsku od strane IOF-a.

Prvi službeni nastup u MTBO orijentaciji nakon osamostaljenja Saveza ostvarili su reprezentativci nastupom na Europskom prvenstvu u Italiji 2007. godini. Reprezentativci su tada bili: Vedran Berković, Karlo Gobec, i Goran Šantolić.

Pravila[uredi | uredi kôd]

Primjer prikaza točki na karti
Opisi kontrola
Primjer orijentacijske karte

Prije trke naprave se startne liste koje sadrže ime i startno vrijeme trkača. Kada trkač starta u svojoj startnoj minuti on dobiva kartu za kategoriju u kojoj trči. Prvo se kreće na startnu točku (eng.: Start point) označenu trokutom na karti. Sa startne točke trči se na prvu kontrolu označenu sa kružićem i startnim brojem jedan. Kad se dođe do neke kontrole prvo se pogleda njezin nazivni broj, ako on odgovara u modul na kontroli umetnemo mali čip sa prsta zvan Sport Ident. Nekad su se koristili kartoni i perforatori. Na stazi se savladavaju razne prepreke kao što su šume, gustiši i potoci. Kad se obiđu sve točke po redu i stigne na cilj čip se ubada u zadnji modul koji zaustavlja vrijeme. Nakon toga se čip umeće u modul koji učitava kontrole u računalo koje ispisuje rezultate. Postoje razne kategorije po godinama i spolovima: M12, Ž12, M14, Ž14, M16, Ž16, M18, Ž18, M20, Ž20, M21B, M21A, M21E (Elita), Ž21B, Ž21A, Ž21E (Elita), M35, Ž35, M45, Ž45, M55. Postoje i starije kategorije. 2008. godine su spojili kategorije 18 i 20 zbog manjka sudionika.

Uspjesi Hrvata na službenim međunarodnim natjecanjima[uredi | uredi kôd]

Hrvatska je svoje najveće uspjehe u orijentacijskom sportu ostvarila u disciplini precizne orijentacije (Trail orienteering). Na Svjetskim prvenstvima 2008. u Češkoj i 2009. u Mađarskoj, Zdenko Horjan, član zagrebačkog kluba OK Vihor, dva je puta osvojio srebrnu medalju u kategoriji paralimpic.

Na Europskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji 2010. godine koje se održalo u Švedskoj u okolici grada Bollnasa hrvatska je ekipa u sastavu Zdenko Horjan i Ivica Bertol osvojila srebro u kategoriji paralimpic.

Na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji koje se održalo u Norveškoj 2010. u Trondheimu Ivo Tišljar osvojio je broncu u kategoriji OPEN, a u ekipnom plasmanu Hrvatska je također osvojila broncu u sastavu Jasminka Cindrić Perković, Ivo Tišljar, Dalibor Perković, Zdenko Horjan i Ivica Bertol.

Na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji održanom 2011. godine u Francuskoj (Savoie) Ivo Tišljar osvojio je broncu u kategoriji OPEN. Na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji održanom 2013. godine u Finskoj (Vuokatti) Hrvatska je u osvojila srebro ekipnoj konkurenciji (Zdenko Horjan, Ivica Bertol, Ivo Tišljar). Na Svjetskom prvenstvu u preciznoj orijentaciji održanom 2014. godine u Italiji (Trentino) Hrvatska je postala prvak Svijeta u ekipnoj konkurenciji (Zdenko Horjan, Ivica Bertol, Ivo Tišljar).

2015. godine orijentacijski klub "Vihor" organizirao je u Zagrebu i Karlovcu Svjetsko prvenstvo u preciznoj orijentaciji. To je prvo natjecanje u povijesti Hrvatske tako visokog ranga organizirano u Hrvatskoj pod ingerencijom Međunarodne orijentacijske federacije (IOF). Na istom prvenstvu Hrvatska (Tomislav Varnica, Ivica Bertol, Ivo Tišljar). je ekipno zauzela drugo mjesto iza Ukrajine, a u pojedinačnom plasmanu u kategoriji paralympic Ivica Bertol je osvojio također drugo mjesto.

2016. godine na Europskom prvenstvu održanom u Češkoj Zdenko Horjan osvojio je četvrto mjesto u kategoriji OPEN u disciplini preO, dok je Iva Lovrec na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj osvojila četvrto mjesto u kategoriji TempO. Hrvatska je u štafetnoj konkurenciji bila šesta (Tomislav Varnica, Zdenko Horjan, Ivo Tišljar)

Klubovi - članovi Hrvatskog orijentacijskog saveza[uredi | uredi kôd]

Orijentacija kao rekreacija[uredi | uredi kôd]

  • Pored olimpijskog športa, orijentaciju kao metodu ili dio programa koriste još i razne športske udruge i planinari.
  • U timskom pogledu orijentaciju uče, organiziraju i natječu se u disciplinama (državnog, regionalnog, općinskog) orijentacijskog natjecanja - izviđači.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]