Orkanski visovi

Izvor: Wikipedija
Glumci Laurence Olivier (Heathcliff) i Merle Oberon (Cathy) u filmskoj adaptaciji Orkanskih visova 1939.

Orkanski visovi (engl. Wuthering Heights), jedini je roman engleske spisateljice Emily Brontë objavljen 1847. pod pseudonimom Ellis Bell.

Smatra se klasikom engleske književnosti. Radnja je smještena u močvare pokrajine Yorkshire na sjeveru Engleske krajem 18. stoljeća. Bavi se obiteljima Earnshaw i Linton kroz nekoliko generacija. Karakterizira ga snažna imaginacija i moćan prikaz ljubavi i mržnje.[1] Struktura pripovijedanja se temelji na 2 nepristrana pripovjedača, što razlikuje Orkanske visove od drugih romana toga vremena.[2]

Početna poglavlja prikazuju događaje koji su kronološki među posljednjima u priči o dvjema obiteljima. Ispropovijedana su iz vizure imućnog mladića Lockwooda koji 1801. s juga Engleske dolazi u Yorkshire u potrazi za mirom i oporavkom. Boravi na imanju Thrushcross Grange koje je unajmio od vlasnika Heathcliffa. Heathcliff pak živi na udaljenom imanju Wuthering Heights (Orkanski visovi). Lockwood ga jednom prilikom posjećuje na Orkanskim visovima i tamo susreće neobično kućanstvo i članove obitelji. Zbog snježne oluje, Lockwood provodi noć kod njih i u odajama nalazi knjige i zapise Catherine, koja je nekoć živjela na Orkanskim visovima. Noću se budi iz sna uvjeren da je vidio duh Catherine koji pokušava ući kroz prozor. Heathcliff otvara prozor u nadi da će se duh vratiti i ući. Šalje Lockwooda u svoje odaje, a on sam ostaje čekati kraj prozora. Lockwood se idućeg jutra vraća na Thrushcross Grange te se razbolijeva. Njeguje ga domaćica Thrushcross Grangea Nelly Dean, koja mu tijekom oporavka pripovijeda o Orkanskim visovima, i ljudima koji na njemu žive. Orkanski visovi nekoć su pripadali obitelji Earnshaw. Otac obitelji je jednoga dana kući donio napuštenog dječaka Heathcliffa i odgajao ga s vlastitom djecom, kćeri Catherine (Cathy) i sinom Hindleyjem. Heathcliff i Cathrine se zbližavaju i njihovo zajedničko odrastanje i ljubav je središnja tema prvog dijela knjige. Međutim, Hindley od početka prezire Heathcliffa te ga nakon očeve smrti primorava da radi kao sluga. Catherine se kasnije zbližava s Edgarom Lintonom iz uglađene obitelji vlasnika Thrushcross Grangea i udaje se za njega. Vremenom oba imanja dolaze u vlasništvo Heathcliffa, a njegova osveta Edgaru i Hindleyu, motivirana gubitkom Catherine, se proteže i na drugu generaciju Lintona i Earnshawa.

Orkanski visovi jedini je roman Emily Brontë (1818. – 1848.), jedne od sestara Brontë, koje se danas ubrajaju među najistaknutija imena britanske književnosti Viktorijanskog razdoblja (1832-1901). Autorica je preminula ubrzo po objavi romana, u dobi od 30 godina. U vrijeme izdavanja knjiga je naišla na podijeljena mišljenja kritike. Danas se smatra jednim od najvažnijih engleskih romana 19. stoljeća.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]