Prijeđi na sadržaj

Oscar za najboljeg redatelja

Izvor: Wikipedija

Oscar za najboljeg redatelja (eng. Academy Award for Best Achievement in Directing / Best Director) je jedna od Nagrada za zasluge koje dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS) redateljima koji rade u filmskoj industriji. Dok o nominacijama za najboljeg redatelja odlučuju članovi Akademijine redateljske branše, dobitnike nagrade biraju svi članovi Akademije.

Povijest

[uredi | uredi kôd]

Tijekom posljednjih 80 godina, računajući izjednačenja i ponovne pobjednike, Akademija je dodijelila ukupno 81 nagradu za najboljeg redatelja, 61 različitom redatelju. Na prvoj dodjeli Oscara (1927./1928.), bile su dvije redateljske nagrade - jedna za "dramsku režiju" i jedna za "režiju komedije". Nagrada za komediju je ukinuta sljedeće godine, a nagrade su u povijesti u velikoj većini išle redateljima dramskih filmova. Na 34. dodjeli (1961.) i 80. dodjeli (2007.), nagrada je dodijeljena redateljskom timu, a ne pojedinačnom redatelju.

Najranije godine nagrade bile su obilježene nedosljednošću i konfuzijom. U prvoj godini Oscara, glumci i drugi kao što su snimatelji bili su nominirani za sve svoje filmove koji su producirani tijekom kvalificirajućeg razdoblja. Budući da je nagrada za režiranje bila za "režiranje", a ne za "najboljeg redatelja", odavala je počast redatelju povezanom sa samo jednim filmom - tako Janet Gaynor uz svoju nominaciju za najbolju glumicu ima navedena dva filma Franka Borzagea, ali je samo jedan od njih Borzageu donio nominaciju za režiju. Druge godine se ponovio isti slučaj pa je Frank Lloyd nominiran za tri svoja filma - ali, što je još više zbunjujuće, samo je jedan od njih naveden na nagradi kao film za koji je dobio nagradu. Konačno, za nagrade za 1930./'31., ovaj konfuzni sustav je zamijenjen onim trenutnim u kojem je redatelj nominiran za jedan film.

Oscari za najboljeg redatelja i najbolji film bile su tijekom svoje povijesti vrlo usko povezane. Od 80 filmova koji su proglašeni najboljim, 59 ih je bilo nagrađeno i za najboljeg redatelja.[1] Samo su tri filma osvojila nagradu za najbolji film bez da je njihov redatelj bio nominiran (iako samo jedan nakon početka tridesetih): Krila (1927./'28.), Grand Hotel (1931./'32.) i Vozeći gospođicu Daisy (1989.). Jedina dva najbolja redatelja čiji filmovi nisu bili nominirani za najprestižniju nagradu bila su također iz ranih godina: Lewis Milestone (1927./'28.) i Frank Lloyd (1928./'29.).

Zbog striktnih pravila Ceha američkih redatelja (DGA), samo jedan pojedinac može imati potpis kao redatelj filma. (Ovo pravilo je doneseno kako bi se spriječili problemi s pravima i vlasništvom te kako bi se eliminiralo lobiranje za redateljski potpis od strane producenata i glumaca). No, DGA može načiniti iznimku za ovo pravilo ako dva redatelja žele podijeliti redateljski potpis za film kao "afirmirani dvojac". U povijesti Oscara, afirmirani dvojci bili su nominirani samo tri puta: Robert Wise i Jerome Robbins (koji su ga osvojili za Priču sa zapadne strane 1961.); Warren Beatty i Buck Henry (koji su bili nominirani za Nebo može čekati 1978.) i Joel i Ethan Coen (koji su ga osvojili 2007. za Nema zemlje za starce).

Osam osoba je bilo nominirano za najboljeg redatelja i najboljeg glumca za isti film: Warrenu Beattyju je to pošlo za rukom dvaput (Nebo može čekati i Crveni), kao i Clintu Eastwoodu (Nepomirljivi i Djevojka od milijun dolara). Ostala šestorica su: Orson Welles (Građanin Kane),Laurence Olivier (Hamlet), Woody Allen (Annie Hall), Kenneth Branagh (Henrik V.), Kevin Costner (Ples s vukovima) i Roberto Benigni (Život je lijep). Nitko nikad nije osvojio obje nagrade. Četiri su osvojila za najboljeg redatelja, ali ne i za najboljeg glumca: Allen, Beatty (za Crvene), Costner, Eastwood (u obje prilike). Dvojica su osvojila za najboljeg glumca, ali ne i za najboljeg redatelja: Benigni i Olivier. Konačno, trojica su izgubili obje nagrade: Beatty (Nebo može čekati), Branagh i Welles.

Mnogi veliki redatelji nikad nisu osvojili nagradu: Robert Altman, Michelangelo Antonioni, Ingmar Bergman, John Cassavetes, Charles Chaplin, Federico Fellini, Howard Hawks, Alfred Hitchcock, Stanley Kramer, Stanley Kubrick, Akira Kurosawa, Ernst Lubitsch, George Lucas, Sidney Lumet, David Lynch, Terrence Malick, Arthur Penn, Ridley Scott, King Vidor, Peter Weir i Orson Welles. Popis velikih redatelja koji nikad nisu bili nominirani uključuje sljedeće: Luis Buñuel, Tim Burton, David Cronenberg, Brian De Palma, John Frankenheimer, Jean-Luc Godard, Spike Lee i Sergio Leone. Kathryn Bigelow jedina je redateljica koja je osvojila ovu nagradu, a osim nje bile su nominirane: Jane Campion, Sofia Coppola i Lina Wertmuller.

Nijedan film dobitnik nagrade za najbolju režiju nije izgubljen, iako je nominirani Patriot izgubljen, a nominirani Sorrell i sin nekompletan. Za Drag (jedan od filmova za koji je Frank Lloyd nominiran, ali nije pobijedio 1929.) se dugo mislilo da je izgubljen, no postoje glasine da je preživio, vjerojatno na videovrpci. Za pobjednika za režiju komedije, Dva arapska viteza, dugo se mislilo da je izgubljen, ali je sačuvan u arhivu Howarda Hughesa te je bio prikazan (zajedno s još jednim filmom koji je iste godine nominiran kojeg je producirao Hughes a vjerovalo se da je izgubljen, Reket) na Turner Classic Movies.

Superlativi

[uredi | uredi kôd]
Kategorija Ime Superlativ Godina Bilješke
Najviše nagrada John Ford 4 nagrade 1952. Ford je ukupno nominiran 5 puta.
Najviše nominacija William Wyler 12 nominacija 1959. 3 Oscara.
Najstariji pobjednik Clint Eastwood 74 godine 2004. Djevojka od milijun dolara
Najstariji nominirani John Huston 79 godina 1985. Čast Prizzijevih
Najmlađi pobjednik Norman Taurog 32 godine 1930./'31. Skippy
Najmlađi nominirani John Singleton 24 godine 1991. Žestoki momci

John Ford je jedini redatelj s četiri redateljska Oscara, a slijede ga Frank Capra i William Wyler, s tri pobjede. Wyler ima najviše nominacija, 12. Robert Altman, Clarence Brown, Alfred Hitchcock i King Vidor su izjednačeni po broju nominacija bez pobjede, po pet svaki.

Samo su dva redatelja ostvarila dvije uzastopne pobjede: John Ford za Plodove gnjeva 1940. i Kako je bila zelena moja dolina 1941., i Joseph L. Mankiewicz za Pismo trima ženama 1949. i Sveo o Evi 1950.

Višestruke nominacije

[uredi | uredi kôd]

Sljedećih 88 redatelja su više puta bili nominirani za Oscara za najboljeg redatelja. Popis je sortiran brojem ukupnih nagrada (uz broj ukupnih nominacija u zagradama).

Pobjednici i nominirani

[uredi | uredi kôd]

Svaka svečanost dodjele Oscara je poredana kronološki ispod uz dobitnika Oscara za najboljeg redatelja i filma povezanog s nagradom. U sljedećem stupcu do pobjednika su nominirani za najboljeg redatelja. Vodeći se Akademijinom praksom, filmovi ispod poredani su po godinama njihova prikazivanja u Los Angelesu, što je obično (ali ne i uvijek) u godini izdanja. Na primjer, Oscar za najboljeg redatelja 1999. se dodjeljuje tijekom svečanosti održane 2000.

1920-e

[uredi | uredi kôd]

U prvoj godini nagrada je podijeljena na režiju drame i komedije.

Godina Dobitnik
film
Nominirani
1927./1928.
Drama
Frank Borzage
 – Sedmo nebo
Herbert BrenonSorrell i sin
King VidorGomila
Komedija Lewis Milestone
 – Dva arapska viteza
Charles ChaplinCirkus
Ted WildeSpeedy
1928./1929. Frank Lloyd
 – Božanstvena žena
Lionel BarrymoreMadame X
Harry BeaumontBroadwayska melodija
Irving CummingsU staroj Arizoni
Frank LloydWeary River i Drag
Ernst LubitschPatriot

1930-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1929./1930. Lewis Milestone
 – Na zapadu ništa novo
Clarence BrownAnna Christie i Romansa
Robert Z. LeonardRaspuštenica
Ernst LubitschLjubavna parada
King VidorAleluja
1930./1931. Norman Taurog
 – Skippy
Clarence BrownSlobodna duša
Lewis MilestoneNaslovna strana
Wesley RugglesCimarron
Josef von SternbergMaroko
1931./1932. Frank Borzage
 – Bad Girl
King VidorŠampion
Josef von SternbergŠangaj ekspres
1932./1933. Frank Lloyd
 – Kavalkada
Frank CapraLady for a Day
George CukorMale žene
1934. Frank Capra
 – Dogodilo se jedne noći
Victor SchertzingerJedna noć ljubavi
W. S. Van DykeTanki čovjek
1935. John Ford
 – Doušnik
Henry HathawayŽivot bengalskog kopljanika
Frank LloydPobuna na brodu Bounty
1936. Frank Capra
 – Gospodin Deeds ide u grad
Gregory La CavaMoj čovjek Godfrey
Robert Z. LeonardVeliki Ziegfeld
W. S. Van DykeSan Francisco
William WylerDodsworth
1937. Leo McCarey
 – Strašna istina
William DieterleŽivot Emilea Zole
Sidney FranklinDobra zemlja
Gregory La CavaUlaz na pozornicu
William A. WellmanZvijezda je rođena
1938. Frank Capra
 – U grob ništa ne nosiš
Michael CurtizAnđeli garava lica
Michael CurtizČetiri kćeri
Norman TaurogGrad dječaka
King VidorCitadela
1939. Victor Fleming
 – Zameo ih vjetar
Frank CapraGospodin Smith ide u Washington
John FordPoštanska kočija
Sam WoodZbogom, gospodine Chips
William WylerOrkanski visovi

1940-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1940. John Ford
 – Plodovi gnjeva
George CukorPriča iz Philadelphije
Alfred HitchcockRebecca
Sam WoodKitty Foyle
William WylerPismo
1941. John Ford
 – Kako je bila zelena moja dolina
Alexander HallStiže g. Jordan
Howard HawksNarednik York
Orson WellesGrađanin Kane
William WylerMale lisice
1942. William Wyler
 – Gđa. Miniver
Michael CurtizYankee Doodle Dandy
John FarrowWake Island
Mervyn LeRoyRobovi prošlosti
Sam WoodKings Row
1943. Michael Curtiz
 – Casablanca
Clarence BrownLjudska komedija
Henry KingBernardettina pjesma
Ernst LubitschNebo može čekati
George StevensŠto brojniji, to veseliji
1944. Leo McCarey
 – Idući svojim putem
Alfred HitchcockČamac za spašavanje
Henry KingWilson
Otto PremingerLaura
Billy WilderDvostruka obmana
1945. Billy Wilder
 – Izgubljeni vikend
Clarence BrownNational Velvet
Alfred HitchcockZačarana
Leo McCareyZvona Svete Marije
Jean RenoirJužnjak
1946. William Wyler
 – Najbolje godine naših života
Clarence BrownGodišnjak
Frank CapraDivan život
David LeanKratki susret
Robert SiodmakUbojice
1947. Elia Kazan
 – Džentlmenski sporazum
George CukorDvostruki život
Edward DmytrykUnakrsna vatra
Henry KosterBiskupova žena
David LeanVelika očekivanja
1948. John Huston
 – Blago Sierra Madre
Anatole LitvakZmijsko leglo
Jean NegulescoJohnny Belinda
Laurence OlivierHamlet
Fred ZinnemannPotraga
1949. Joseph L. Mankiewicz
 – Pismo trima ženama
Carol ReedPali idol
Robert RossenSvi kraljevi ljudi
William A. WellmanBojište
William WylerNasljednica

1950-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1950. Joseph L. Mankiewicz
 – Sve o Evi
George CukorJučer rođena
John HustonDžungla na asfaltu
Carol ReedTreći čovjek
Billy WilderBulevar sumraka
1951. George Stevens
 – Mjesto pod suncem
John HustonAfrička kraljica
Elia KazanTramvaj zvan čežnja
Vincente MinnelliAmerikanac u Parizu
William WylerDetektivska priča
1952. John Ford
 – Mirni čovjek
Cecil B. DeMilleNajveća predstava na svijetu
John HustonMoulin Rouge
Joseph L. MankiewiczPet prstiju
Fred ZinnemannTočno u podne
1953. Fred Zinnemann
 – Odavde do vječnosti
George StevensShane
Charles WaltersLili
Billy WilderStalag 17
William WylerPraznik u Rimu
1954. Elia Kazan
 – Na dokovima New Yorka
Alfred HitchcockProzor u dvorište
George SeatonProvincijalka
William A. WellmanZapisano na nebu
Billy WilderSabrina
1955. Delbert Mann
 – Marty
Elia KazanIstočno od Raja
David LeanLjetno doba
Joshua LoganPiknik
John SturgesLoš dan u Black Rocku
1956. George Stevens
 – Div
Michael AndersonPut oko svijeta u 80 dana
Walter LangKralj i ja
King VidorRat i mir
William WylerPrijateljsko uvjeravanje
1957. David Lean
 – Most na rijeci Kwai
Joshua LoganSayonara
Sidney Lumet12 gnjevnih ljudi
Mark RobsonGradić Peyton
Billy WilderSvjedok optužbe
1958. Vincente Minnelli
 – Gigi
Richard BrooksMačka na vrućem limenom krovu
Stanley KramerBijeg u lancima
Mark RobsonSvratište šeste sreće
Robert WiseŽelim živjeti!
1959. William Wyler
 – Ben-Hur
Jack ClaytonPut u visoko društvo
George StevensDnevnik Anne Frank
Billy WilderNeki to vole vruće
Fred ZinnemannPriča o opatici

1960-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1960. Billy Wilder
 – Apartman
Jack CardiffSinovi i ljubavnici
Jules DassinNikad nedjeljom
Alfred HitchcockPsiho
Fred ZinnemannLutalice
1961. Robert Wise i Jerome Robbins
 – Priča sa zapadne strane
Federico FelliniSlatki život
Stanley KramerSuđenje u Nürnbergu
Robert RossenHazarder
J. Lee ThompsonTopovi s Navaronea
1962. David Lean
 – Lawrence od Arabije
Pietro GermiRazvod na talijanski način
Robert MulliganUbiti pticu rugalicu
Arthur PennČudotvorka
Frank PerryDavid i Lisa
1963. Tony Richardson
 – Tom Jones
Federico Fellini
Elia KazanAmerika, Amerika
Otto PremingerKardinal
Martin RittHud
1964. George Cukor
 – My Fair Lady
Michael CacoyannisGrk Zorba
Peter GlenvilleBecket
Stanley KubrickDr. Strangelove ili: Kako sam naučio ne brinuti i zavolio bombu
Robert StevensonMary Poppins
1965. Robert Wise
 – Moje pjesme, moji snovi
David LeanDoktor Živago
John SchlesingerDarling
Hiroshi TeshigaharaŽena na pijesku
William WylerKolekcionar
1966. Fred Zinnemann
 – Čovjek za sva vremena
Michelangelo AntonioniUvećanje
Richard BrooksProfesionalci
Claude LelouchJedan muškarac i jedna žena
Mike NicholsTko se boji Virginije Woolf?
1967. Mike Nichols
 – Diplomac
Richard BrooksIn Cold Blood
Norman JewisonU vrelini noći
Stanley KramerPogodi tko dolazi na večeru
Arthur PennBonnie i Clyde
1968. Carol Reed
 – Oliver!
Anthony HarveyZima jednog lava
Stanley Kubrick2001: Odiseja u svemiru
Gillo PontecorvoBitka za Alžir
Franco ZeffirelliRomeo i Julija
1969. John Schlesinger
 – Ponoćni kauboj
Costa-GavrasZ
George Roy HillButch Cassidy i Sundance Kid
Arthur PennAlicin restoran
Sydney PollackKonje ubijaju, zar ne?

1970-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1970. Franklin J. Schaffner
 – Patton
Robert AltmanM*A*S*H
Federico FelliniSatyricon
Arthur HillerLjubavna priča
Ken RussellZaljubljene žene
1971. William Friedkin
 – Francuska veza
Peter BogdanovichPosljednja kino predstava
Norman JewisonGuslač na krovu
Stanley KubrickPaklena naranča
John SchlesingerNedjelja, krvava nedjelja
1972. Bob Fosse
 – Cabaret
John BoormanOslobađanje
Francis Ford CoppolaKum
Joseph L. MankiewiczNjuškalo
Jan TroellEmigranti
1973. George Roy Hill
 – Žalac
Ingmar BergmanKrici i šaputanja
Bernardo BertolucciPosljednji tango u Parizu
William FriedkinEgzorcist
George LucasAmerički grafiti
1974. Francis Ford Coppola
 – Kum II
John CassavetesŽena pod utjecajem
Bob FosseLenny
Roman PolanskiKineska četvrt
François TruffautAmerička noć
1975. Miloš Forman
 – Let iznad kukavičjeg gnijezda
Robert AltmanNashville
Federico FelliniAmarcord
Stanley KubrickBarry Lyndon
Sidney LumetPasje poslijepodne
1976. John G. Avildsen
 – Rocky
Ingmar BergmanLicem u lice
Sidney LumetTV mreža
Alan J. PakulaSvi predsjednikovi ljudi
Lina WertmüllerSedam ljepotica
1977. Woody Allen
 – Annie Hall
George LucasZvjezdani ratovi, Epizoda 4: Nova nada
Herbert RossŽivotna prekretnica
Steven SpielbergBliski susreti treće vrste
Fred ZinnemannJulia
1978. Michael Cimino
 – Lovac na jelene
Woody AllenInterijeri
Hal AshbyPovratak veterana
Warren Beatty, Buck HenryNebo može čekati
Alan ParkerPonoćni ekspres
1979. Robert Benton
 – Kramer protiv Kramera
Francis Ford CoppolaApokalipsa danas
Bob FosseSav taj jazz
Edouard MolinaroKrletka
Peter YatesČetiri prijatelja

1980-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1980. Robert Redford
 – Obični ljudi
David LynchČovjek slon
Roman PolanskiTess
Richard RushKaskader
Martin ScorseseRazjareni bik
1981. Warren Beatty
 – Crveni
Hugh HudsonVatrene kočije
Louis MalleAtlantic City
Mark RydellLjetnikovac na Zlatnom jezeru
Steven SpielbergOtimači izgubljenog kovčega
1982. Richard Attenborough
 – Gandhi
Sidney LumetPresuda
Wolfgang PetersenPodmornica
Sydney PollackTootsie
Steven SpielbergE.T.
1983. James L. Brooks
 – Vrijeme nježnosti
Bruce BeresfordNježno milosrđe
Ingmar BergmanFanny i Alexander
Mike NicholsSilkwood
Peter YatesGarderobijer
1984. Miloš Forman
 – Amadeus
Woody AllenBroadway Danny Rose
Robert BentonMjesto u srcu
Roland JofféPolja smrti
David LeanPut u Indiju
1985. Sydney Pollack
 – Moja Afrika
Hector BabencoPoljubac žene pauka
John HustonČast Prizzijevih
Akira KurosawaKaos
Peter WeirSvjedok
1986. Oliver Stone
 – Vod smrti
Woody AllenHannah i njezine sestre
James IvorySoba s pogledom
Roland JofféMisija
David LynchPlavi baršun
1987. Bernardo Bertolucci
 – Posljednji kineski car
John BoormanNada i slava
Lasse HallströmMoj pasji život
Norman JewisonZačarana mjesecom
Adrian LyneFatalna privlačnost
1988. Barry Levinson
 – Kišni čovjek
Charles CrichtonRiba zvana Wanda
Mike NicholsZaposlena djevojka
Alan ParkerMississippi u plamenu
Martin ScorsesePosljednje Kristovo iskušenje
1989. Oliver Stone
 – Rođen 4. srpnja
Woody AllenZločini i prekršaji
Kenneth BranaghHenrik V.
Jim SheridanMoje lijevo stopalo
Peter WeirDruštvo mrtvih pjesnika

1990-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
1990. Kevin Costner
 – Ples s vukovima
Francis Ford CoppolaKum III
Stephen FrearsVaralice
Barbet SchroederŽrtve bogatstva
Martin ScorseseDobri momci
1991. Jonathan Demme
 – Kad jaganjci utihnu
Barry LevinsonBugsy
Ridley ScottThelma i Louise
John SingletonŽestoki momci
Oliver StoneJFK
1992. Clint Eastwood
 – Nepomirljivi
Robert AltmanIgrač
Martin BrestMiris žene
James IvoryHowards End
Neil JordanPlačljiva igra
1993. Steven Spielberg
 – Schindlerova lista
Robert AltmanKratki rezovi
Jane CampionGlasovir
James IvoryNa kraju dana
Jim SheridanU ime oca
1994. Robert Zemeckis
 – Forrest Gump
Woody AllenMeci iznad Broadwaya
Krzysztof KieslowskiTri boje: Crveno
Robert RedfordKviz
Quentin TarantinoPakleni šund
1995. Mel Gibson
 – Hrabro srce
Mike FiggisNapuštajući Las Vegas
Chris NoonanPraščić Babe
Michael RadfordPoštar
Tim RobbinsOdlazak u smrt
1996. Anthony Minghella
 – Engleski pacijent
Joel CoenFargo
Miloš FormanNarod protiv Larryja Flynta
Scott HicksSjaj
Mike LeighTajne i laži
1997. James Cameron
 – Titanic
Peter CattaneoSkidajte se do kraja
Atom EgoyanSlatko životarenje
Curtis HansonL.A. povjerljivo
Gus Van SantDobri Will Hunting
1998. Steven Spielberg
 – Spašavanje vojnika Ryana
Roberto BenigniŽivot je lijep
John MaddenZaljubljeni Shakespeare
Terrence MalickTanka crvena linija
Peter WeirTrumanov Show
1999. Sam Mendes
 – Vrtlog života
Lasse HallströmKućna pravila
Spike JonzeBiti John Malkovich
Michael MannProbuđena savjest
M. Night ShyamalanŠesto čulo

2000-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
2000. Steven Soderbergh
 – Traffic
Stephen DaldryBilly Elliot
Ang LeeTigar i zmaj
Ridley ScottGladijator
Steven SoderberghErin Brockovich
2001. Ron Howard
 – Genijalni um
Robert AltmanGosford Park
Peter JacksonGospodar prstenova: Prstenova družina
David LynchMulholland Drive
Ridley ScottPad crnog jastreba
2002. Roman Polanski
 – Pijanist
Pedro AlmodóvarPričaj s njom
Stephen DaldrySati
Rob MarshallChicago
Martin ScorseseBande New Yorka
2003. Peter Jackson
 – Gospodar prstenova: Povratak kralja
Sofia CoppolaIzgubljeni u prijevodu
Clint EastwoodMistična rijeka
Fernando MeirellesBožji grad
Peter WeirGospodar i ratnik: Daleka strana svijeta
2004. Clint Eastwood
 – Djevojka od milijun dolara
Taylor HackfordRay
Mike LeighVera Drake
Alexander PayneStranputica
Martin ScorseseAvijatičar
2005. Ang Lee
 – Planina Brokeback
George ClooneyLaku noć i sretno
Paul HaggisFatalna nesreća
Bennett MillerCapote
Steven SpielbergMünchen
2006. Martin Scorsese
 – Pokojni
Clint EastwoodPisma s Iwo Jime
Stephen FrearsKraljica
Alejandro González IñárrituBabel
Paul GreengrassLet 93
2007. Joel Coen i Ethan Coen
  – Nema zemlje za starce
Paul Thomas AndersonBit će krvi
Tony GilroyMichael Clayton
Jason Reitman - Juno
Julian SchnabelSkafander i leptir
2008. Danny Boyle
 – Milijunaš s ulice
Stephen DaldryŽena kojoj sam čitao
David Fincher - Neobična priča o Benjaminu Buttonu
Ron HowardFrost/Nixon
Gus Van SantMilk
2009. Kathryn Bigelow
 – Narednik James
James CameronAvatar
Lee DanielsPrecious
Jason ReitmanNi na nebu, ni na zemlji
Quentin TarantinoNemilosrdni gadovi

2010-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
2010. Tom Hooper
 – Kraljev govor
Darren AronofskyCrni labud
Joel Coen i Ethan CoenČovjek zvan hrabrost
David FincherDruštvena mreža
David O. RussellBoksač
2011. Michel Hazanavicius
 – Umjetnik
Woody AllenPonoć u Parizu
Terrence MalickDrvo života
Alexander PayneNasljednici
Martin ScorseseHugo
2012. Ang Lee
 – Pijev život
Michael HanekeLjubav
David O. RussellU dobru i u zlu
Steven SpielbergLincoln
Benh ZeitlinZvijeri južnih divljina
2013. Alfonso Cuarón
 – Gravitacija
Steve McQueen12 godina ropstva
Alexander PayneNebraska
David O. RussellAmerički varalice
Martin ScorseseVuk s Wall Streeta
2014. Alejandro González Iñárritu
 – Birdman
Wes AndersonHotel Grand Budapest
Richard LinklaterOdrastanje
Bennett MillerFoxcatcher: Priča koja je šokirala svijet
Morten TyldumIgra oponašanja
2015. Alejandro González Iñárritu
 – Povratnik
Lenny AbrahamsonSoba
Tom McCarthySpotlight
Adam McKayOklada stoljeća
George MillerPobješnjeli Max: Divlja cesta
2016. Damien Chazelle
 – La La Land
Mel GibsonGreben spašenih
Barry JenkinsMoonlight
Kenneth LonerganManchester by the Sea
Denis VilleneuveDolazak
2017. Guillermo del Toro
 –Oblik vode
Christopher NolanDunkirk
Greta GerwingLady Bird
Jordan PeeleBježi!
Paul Thomas AndersonFantomska nit
2018. Alfonso Cuarón
 –Roma
Adam McKayČovjek iz sjene
Pawel PawlikowskiHladni rat
Spike LeeCrni član KKKlana
Yorgos LanthimosMiljenica
2019. Bong Joon Ho
 – Parazit
Martin ScorseseIrac
Quentin TarantinoBilo jednom... u Hollywoodu
Sam Mendes1917
Todd PhillipsJoker

2020-e

[uredi | uredi kôd]
Godina Dobitnik
film
Nominirani
2020. / 2021.

[1]

Chloé Zhao – Zemlja nomada Lee Isaac ChungMinari
Emerald FennellDjevojka koja obećava
David FincherMank
Thomas VinterbergJoš jedna runda
2021. Jane Campion – Šape pasje Paul Thomas AndersonLicorice Pizza
Kenneth BranaghBelfast
Ryusuke HamaguchiDrive My Car
Steven SpielbergPriča sa zapadne strane
2022. Daniel Kwan i Daniel Scheinert – Sve u isto vrijeme Todd FieldTár
Martin McDonaghDuhovi otoka
Ruben ÖstlundTrokut tuge
Steven SpielbergFabelmanovi
2023. Christopher Nolan – Oppenheimer Jonathan GlazerZona interesa
Yorgos LanthimosUboga stvorenja
Martin ScorseseUbojice cvjetnog mjeseca
Justine TrietAnatomija pada

Strani dobitnici

[uredi | uredi kôd]

Kako su Oscari osnovani u Sjedinjenim Državama te se fokusiraju na hollywoodsku filmsku industriju, većina dobitnika Oscara su bili Amerikanci. Bez obzira na to, mnogo je redatelja pobjednika bilo iz inozemstva.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Razdoblje prihvatljivosti za 93. dodjelu produljeno je do 28. veljače 2021. zbog utjecaja pandemije COVID-19

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]