Oskar Šarunić

From Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Oskar Šarunić (1951. - Rijeka, 6. lipnja 2017.),[1][2] hrvatski veliki domoljubni novinar, snimatelj i fotograf[3]

Životopis[edit | edit source]

Čovjek koji je svojom kamerom bilježio većinu događanja u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Pratio je sva zbivanja od kulture do športa, ali je dokumentirao i mnoga domoljubno–braniteljska događanja, godišnjice, obilježavanja. Najpoznatiji je bio po tome što je svojom kamerom i fotoaparatom pratio skoro svako domoljubno i braniteljsko događanje. Snimio je za branietlje kilometre vrpce i bezbroj fotografija koje nikad nije htio naplatiti. Nikada nije odbio poziv kada je nešto trebalo popratiti kamerom i perom. Osim kao fotograf, pisao je poznate oštroumne komentare na temu dnevne politike iz kojih se iščitavalo domoljublje.[3] Šarunić je ostavio na internetu na tisuće svojih fotografija i na stotine video uradaka. Predanim radom stvorio je izuzetno veliku i vrlo vrijednu zbirku materijala, kronološke zapise Domovinskog rata i poratnih događanja pa sve do današnjih dana. Zabilježio je sve ono što s ponosom govori o hrvatskom nacionalnom identitetu i hrvatskim tradicijskim vrijednostima, a što glavnostrujaški mediji nisu htjeli snimati zbog ideološke cenzure.[4] Umro je u Rijeci.[2]

Citati[edit | edit source]

Wikicitati „Za branitelje i Domovinu nema cijene. Tako nešto se ne naplaćuje.”
(Odgovor predsjednici Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara kad ga je upoznala i prvi put komunicirala s njim te pitala za cijenu snimanja.[3])

Izvori[edit | edit source]

  1. Oskar Šarunić Osmrtnice.hr, Pristupljeno 19. lipnja 2017.
  2. 2,0 2,1 HKV: Umro je hrvatski domoljubni snimatelj i fotograf Oskar Šarunić , Hrvatsko kulturno vijeće, 7. lipnja 2017. Pristupljeno 19. lipnja 2017.
  3. 3,0 3,1 3,2 Zorica Gregurić: , Hrvatska danas, 7. lipnja 2017. Pristupljeno 19. lipnja 2017.
  4. Helena Mašaberg: Komemoracija i ispraćaj – Oskar Šarunić u ponedjeljak, narod.hr, 9. lipnja 2017. Pristupljeno 19. lipnja 2017.

Vanjske poveznice[edit | edit source]