Oskar von Watter

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Oskar Freiherr von Watter)
Oskar von Watter
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 2. rujna 1861.
Mjesto rođenja Ludwigsburg, Württemberg
Datum smrti 23. kolovoza 1939.
Mjesto smrti Berlin, Njemačka
Nacionalnost Nijemac
Puno ime Oskar Walther Gerhard Julius
Freiherr von Watter
Titule barun
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1879.1920.
Čin General poručnik
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Narevska ofenziva
Verdunska bitka
Bitka kod Cambraia
Vojska Njemačka
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 54. pješačka divizija
XXVI. pričuvni korpus
Odlikovanja Pour le Mérite

Oskar Walther Gerhard Julius Freiherr von Watter (Ludwigsburg, 2. rujna 1861.Berlin, 23. kolovoza 1939.) je bio njemački general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 54. pješačkom divizijom i XXVI. pričuvnim korpusom na Zapadnom i Istočnom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Osakar von Watter je rođen 2. rujna 1861. u Ludwigsburgu. U württemberšku vojsku stupa u travnju 1879. služeći u 1. württemberškoj pukovniji poljskog topništva "König Karl" u Ulmu. Tijekom službe u navedenoj pukovniji školuje se u Pruskoj vojnoj akademiji. U lipnju 1888. promaknut u čin poručnika, dok čin satnika dostiže u rujnu 1893. godine. Nakon toga služi u Strasbourgu u stožeru 31. pješačke divizije, da bi u lipnju 1895. bio premješten u stožer 26. pješačke divizije u Stuttgart. Od 1899. nalazi se kao instruktor na službi u Streljačkoj školi poljskog topništva u Jüterborgu. U predmetnoj školi radi kao instruktor do 1901. kada je premješten u stožer XIII. korpusa. Te iste godine, u svibnju, unaprijeđen je u čin bojnika.

Potom služi u 2. württemberškoj pukovniji poljskog topništva "Prinz-Regent Luitpold von Bayern" u Ludwigsburgu, te 2. istočnopruskoj pukovniji poljskog topništva u Königsbergu. Od 1907. nalazi se na službi u 11. pukovniji poljskog topništva sa sjedištem u Kasselu, dok je u prosincu te iste godine promaknut u čin potpukovnika. U travnju 1909. imenovan je zapovjednikom 2. lotaringijske pukovnije poljskog topništva koja je bila smještena u Metzu, te je tijekom službe u toj postrojbi, u siječnju 1911., unaprijeđen u čin pukovnika. Od travnja 1912. zapovijeda 10. brigadom poljskog topništva u Posenu, nakon čega je u listopadu 1913. promaknut u čin general bojnika. Na čelu navedene brigade dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata 10. brigada poljskog topništva nalazila se u sastavu 5. armije kojom je na Zapadnom bojištu zapovijedao prijestolonasljednik Vilim. Ubrzo nakon početka rata Watter je unaprijeđen, te imenovan zapovjednikom topništva cijelog V. korpusa pod zapovjedništvom Hermanna von Strantza. U ožujku 1915. imenovan je zapovjednikom novoformirane 54. pješačke divizije. Divizija je na početku držala položaje u Champagni, da bi u lipnju bila premještena na Istočno bojište u sjevernu Ukrajinu gdje sudjeluje u Narevskoj ofenzivi. Nakon završetka iste, u jesen 1915. je divizija vraćena na Zapadno bojište gdje od svibnja 1916. sudjeluje u Verdunskoj bitci.

U studenom 1917. Watter je promaknut u čin general poručnika, da bi mjesec dana poslije, 23. prosinca 1917., bio odlikovan ordenom Pour le Mérite za uspješno zapovijedanje divizijom u Bitci kod Cambraia. Nakon toga, u ožujku 1918., postaje zapovjednikom XXVI. pričuvnog korpusa zamijenivši na tom mjestu Otta von Hügela. Navedenim korpusom koji se nalazio u sastavu 18. armije zapovijeda sve do kraja rata.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata, Watter rukovodi povratkom svog korpusa natrag u Njemačku u područje oko Kassela. Tijekom prosinca 1918. kratko zapovijeda 17. armijom koja je ubrzo rasformirana, da bi u siječnju 1919. preuzeo zapovjedništvo nad VII. korpusom smještenim u Münsteru. Uz navedeno, preuzeo je zapovjedništvo nad westfalijskim Freikorpsom kojim je tijekom veljače i ožujka 1919. krvavo ugušio štrajkove u Ruhru.

U listopadu 1919. postaje zapovjednikom 7. brigade Reichswehra, te VI. vojnog područja. Iduće, 1910. godine, u travnju, tijekom Kappovog puča u ruhrskom su području izbili štrajkovi i pobuna radnika koji su se puču protivili. Watter je pobunu brutalno ugušio jedinicama kojim je zapovijedao, nakon čega je 30. travnja 1920. najprije smijenjen, a 12. lipnja 1920. i otpušten iz vojske.

Preminuo je 23. kolovoza 1939. godine u 78. godini života u Berlinu. Pokopan je na berlinskom groblju Invalidenfriedhof.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Oskar von Watter na stranici Prussianmachine.com
(njem.) Oskar von Watter na stranici Deutsche-kriegsgeschichte.de
(njem.) Oskar von Watter na stranici Bundesarchiv.de
(njem.) Oskar von Watter na stranici Dorsten-lexikon.de