Oslobođenje Grada Varaždina

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Oslobođenje Grada Varaždina bila je jedna važna pobjeda hrvatskih branitelja u obrani od velikosrpske agresije. Hrvatska pobjeda preokrenula je tijek Domovinskog rata i odredila njegovu daljnju budućnost. Varaždinska pobjeda bila je značajan impuls braniteljima u Hrvatskoj. Pametnom strategijom i ispravnom taktikom hrvatske su oružane snage znatno ojačale oružjem, vojnom oprememom i oruđem iz varaždinskog oklopnog vojnog korpusa JNA. Vojarna u Varaždinu tada je uz Zagreb, najveća vojarna jugoslavenske vojske u Hrvatskoj. Hrvatska vojska je tada osvojila sedamdesetak tenkova T-55, osamdesetak oklopnjaka, velik broj protutenkovskih i samohodnih topova te minobacača i velike količine streljiva.

General Trifunović i njegov 32. korpus JNA bio je prisiljen na predaju. Prije predaje deset su dana iz okruženih vojarni pucali po zgradama Opće bolnice i trafostanicama. Došlo je do razaranja velikog broja objekata i pogibija. Pritajeni jugoslavenko-srpski snajperisti pucali su po slučajnim prolaznicima, gađali su minobacačima Gradsku vijećnicu na Korzu i druge civilne objekte.

Nakon desetodnevnih vojnih akcija i pregovora 22. rujna 1991. godine iz Varaždina su autobusima napustili pripadnici Jugoslavenske narodne armije.

Zarobljeno oružje je prema procjenama tadašnjeg zapovjednika obrane Varaždina pukovnika Ivana Rukljića vrijedilo između 700 milijuna i milijardu dolara. Tada je hitno otpremljeno većinom na bojišnice u Vukovar i južno ratište.

Izvori[uredi | uredi kôd]