Ostalgija

Izvor: Wikipedija
Majice iz DDR-a u Berlinu 2004. godine
Artikli iz DDR-a u Berlinu 2006.
Na cestama se još nalaze originalni stari istočnonjemački automobili (na slici je Trabant snimljen 2014. godine u Mađarskoj)

Ostalgija (na njemačkim jeziku Ostalgie) je njemački izraz koji označava nostalgiju za životom u bivšoj Istočnoj Njemačkoj. Pojam je sastavljen iz riječi ost - (istok) i Nostalgie (nostalgija).

Nakon pada Berlinskog zida godine 1989. i Njemačkog ujedinjenja u sljedećoj godini, većina predmeta koji su podsjećali na stari socijalistički režim bili su uklonjeni. U vrlo kratkim roku svi proizvodi iz DDR-a su nestali iz trgovina i zamijenjeni su zapadnim. S vremenom neki bivši građani Njemačke Demokratske Republike počeli su osjećati nostalgiju za određene aspekte života u Istočnoj Njemačkoj.

Ostalgija se posebice odnosi na nostalgiju za aspekte redovitog svakodnevnog života i kulture u bivšem DDR-u, koji je nestao nakon ponovnog ujedinjenja.

Mnoge tvrtke u Njemačkoj pružaju onima koji osjećaju ostalgiju artefakte koji ih podsjećaju na život pod starim režimom. Među njima i predmete koji su imitacije. Na raspolaganju su brandovi Istočno Njemačkih prehrambenih proizvoda, stari državni televizijski programi snimljeni na video i DVD, automobili Wartburg i Trabant itd. Osim toga život u DDR-u je bio predmet nekoliko filmova, uključujući i Leander Haussmannov Sonnenallee (1999.), Wolfgang Beckerov Zbogom, Lenjine! (2003.), i Carsten Fiebelerov Kleinruppin forever (2004).

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]