Ovčica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovčica
Ovčica (Lithognathus mormyrus)
Ovčica (Lithognathus mormyrus)
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Infrakoljeno: Gnathostomata
Nadrazred: Osteichthyes
Razred: Actinopterygii
Red: Percomorphi (Perciformes)
Porodica: Sparidae
Rod: Lithognathus
Vrsta: L. mormyrus
Dvojno ime
Lithognathus mormyrus
Line, 1758.
Sinonimi
Pagellus goreensis
Pagellus mormyrus
Sparus mormyrus

Ovčica ili arkaj, mormora, aršan, itd. (lat. Lithognathus mormyrus) spada u podred podobitelji pagellus (arbuni) obitelji sparidae. Naraste do 45 cm, težine do 2 kg. Izduženog je tijela, srebrnosive je boje, sa desetak tamnih pruga na bokovima. Veći primjerci potamne i poprime crnkastu boju.

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Sve ribe ovoga podreda žive na afričkom kontinentu, dok je ovčica raširenija i živi u Mediteranu. Živi po cijelom Jadranu, nešto brojnije u kanalima i uvalama gdje je velika količina pijeska. Poput trlje, pretražuje pijesak u potrazi za raznim crvićima, račićima, beskralješnjacima, mekušcima... Ustima filtriraju pijesak tako da ga izbacuju kroz škržne poklopce i gutaju samo hranjive sastojke. Voli živjeti i na mjestima gdje je veliki pritok slatke vode, na ušćima naših velikih rijeka. Ovčice su dvospolci, prvo žive kao mužjaci, zrelost dosežu sa 17 cm, a od 25 cm se pretvaraju u ženke. Skupljaju se u jata za vrijeme mriješćenja i migriranja, pogotovo mužjaci, dok se veće ženke odvajaju i žive samostalno i na većim dubinama. Ovčice su ribe koje je jednostavno susresti roneći jer su često u samom plićaku, no mogu zaći i do 100 metara dubine. Za vrijeme vađenja pijeska iz mora brodovima, ovčice se skupljaju u velikom broju te iskorištavaju dizanje prašine pijeska i njegovih sitnih stanovnika za besplatan i ukusni objed. Njihovu zaluđenost hranjenjem iskorištavaju ljudi loveći ih udicom baš sa tih brodova. Vrlo je ukusna i jedna je od najobožavanijih riba, pogotovo tijekom ljetnih mjeseci kada joj je vrijeme mrijesta. Vrlo je ugrožena lovom ludrom i bucanjem, no u nekim je muljevitim lukama dosta brojna zbog slabog lova[1].

Ribolov[uredi | uredi kôd]

Temeljem naredbe o zaštiti ribe zabranjeno je loviti ovčice ispod 20 cm dužine.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Ovčica se može pronaći u istočnom dijelu Atlantika, sjeverno od Biskaja i Gibraltara pa južno sve do Južnoafričke Republike, te na području Indijskog oceana uz obalu Afrike do Mozambika. Rasprostranjena je i na cijelom Mediteranu[2]. Napomena: nema je u tropskom području Afrike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) Pretraživaći pijeska (riblje-oko.hr)
  2. (engl.) Striped seabream (fishbase.org)

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Ovčica
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: Ovčica