P/E omjer

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

P/E omjer (eng. price-to-earnings ratio) pokazatelj je koji se izračunava stavljanjem u omjer trenutačne tržišne cijene i zarada po dionici tijekom protekle poslovne godine. Zarada po dionici se računa tako da se ukupno ostvarena dobit poslije poreza podijeli brojem redovnih dionica, umanjenim za trezorske dionice.

Tekući P/E omjer (eng. current P/E ratio) se dobiva kada se za zarade primjenjuju one objavljene u računu dobiti i gubitka za posljednje financijsko razdoblje.

Posljednji P/E omjer (eng. trailing P/E ratio) se dobiva kada se za zarade primjenjuju podaci o zaradama za posljednja četiri kvartala.

Budući (projicirani) P/E omjer (eng. forward P/E ratio) dobiva se kada se za zarade primjenjuju projicirane zarade, koje se očekuju za sljedeću financijsku godinu.

Metodologija izračuna primijenjena u analizama treba se provjeriti.

P/E omjer se definira kao:

Ako je pokazatelj P/E visok, tržišni sudionici očekuju znatno povećanje buduće poslovne aktivnosti tvrtke i povećanje zarade po dionici. Izolirano promatranje trenutačnog P/E pokazatelja obično nije dovoljno za donošenje odluke o kupnji ili prodaji vrijednosnog papira, stoga ekonomski stručnjaci preporučuju dogovor s osobama ovlaštenima za pružanje usluga investicijskog savjetovanja i upravljanja portfeljem vrijednosnih papira.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Agram Brokeri d.d. (http://www.agram-brokeri.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Agram Brokeri d.d..
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.


Economic template.svg Nedovršeni članak P/E omjer koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.