Pahonija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pahonia)
Pahonija kao službeni Grb Bjelorusije 1991.

Pahonija je bjeloruski povijesni grb i simbol.

Pojam se može prevesti kao "progon" ili "juriš" ("onaj koji proganja, juriša").[1] Bio je službeni grb Bjeloruske Narodne Republike 1918. godine i Bjelorusije od 1991. do 1995. godine.

Grb prikazuje bijeloga konjanika s mačem u ruci na bijelom propetom konju. Podloga je crvene boje. Na štitu konjanika nalazi se dvostruki križ zlatne boje. Dvostruki križ potječe iz Bizanta, a kasnije ga je usvojila Ruska Pravoslavna Crkva, ali se nalazi i na grbovima Mađarske i Slovačke. Heraldički, grb pripada u skupinu grbova konjanika s mačem. Od 14. stoljeća, gotovo jednak grb imalo je Veliko Vojvodstvo Litve. Bjelorusija je bila u njegovom sastavu.

Pahonija se nalazila na mnogim grbovima gradova i pokrajina u Bjelorusiji, Poljskoj, Litvi i Rusiji, a na nekima se nalazi i danas. Nalazi se i u logotipima nekih bjeloruskih organizacija.

Pahonija je bio službeni grb Bjelorusije od 1991. do 1995. godine, a promijenio se nakon dolaska na vlast bjeloruskoga predsjednika Aleksandra Lukašenka nakon spornog referenduma. Od tada je Pahonija postala simbol bjeloruske oporbe.

Grb Litve vrlo je sličan Pahoniji.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Handbuch der Geschichte Weissrusslands, Dietrich Beyrau, Rainer Lindner, VerlagVandenhoeck & Ruprecht, 2001., ISBN 3-525-36255-2