Paimon

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Paimonov pečat

Paimon (Paymon ili Paimonia), je u demonologiji, jedan od vladara pakla, najprivrženiji Luciferu. Prema okultnim vjerovanjima, u vizijama se pojavljuje kao kralj koji obično jaše na devi, a može podučavati čovjeka znanju o umjetnosti, filozofiji ili znanosti.[1]

U Goeciji[uredi VE | uredi]

U Goeciji predstavlja devetog duha, koji vlada nad dvije stotine legija duhova, od kojih je dio iz reda anđela, a dio iz reda moćnika. Pojavljuje se kao muškarac sa ženskim licem, nosi krunu na glavi s velom. Jaše na devi, a oko njega sviraju duhovi.[2][3]

U drugim okultnim djelima[uredi VE | uredi]

Spominje se u djelu Collina de Plancyja Dictionnaire Infernal iz 1863. godine, gdje se također navodi kao vladar 200 legija. U djelu Pseudomonarchia daemonum (1583.) Johanna Weyera spominje se Paimonova lojalnost prema Luciferu, načini kako ga prizvati i slično.

U Mathersovom prijevodu Knjige svete magije Abra-Melina maga (1898.) nude se moguće interpretacije značenja njegova imena.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Havens, Nigel, str. 82.
  2. Knight, Thomas H., str. 61.-62.
  3. Paimon - deliriumsrealm.com

Literatura[uredi VE | uredi]Pentacle 1.svg Nedovršeni članak Paimon koji govori o ezoteriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.