Palača Corsini

Koordinate: 41°53′36″N 12°28′00″E / 41.89333°N 12.46667°E / 41.89333; 12.46667
Izvor: Wikipedija
Palača Corsini iz botaničkog vrta

Palača Corsini (talijanski: Palazzo Corsini) je kasno-barokna palača u Rimu; jedna od dvije lokacije u kojima je smještena Galleria Nazionale d'Arte Antica.[1] Nalazi se na adresi Via della Lungara 10, Trastevere, pored vile Farnesina.

Ulaz u palaču s ulice
Kardinalska galerija u palači

Povijest[uredi | uredi kôd]

Palača Corsini, prije poznata pod nazivom Palazzo Riario, je palača iz 15. stoljeća koju je u 18. stoljeću obnovio arhitekt Ferdinando Fuga za kardinala Neria Maria Corsinia. Od 1659. – 1689., ova palača je bila dom ekscentrične švedske kraljice Kristine koja je abdicirala, prešla na katoličanstvo i preselila se u Rim. Pod njezinim pokroviteljstvom se u ovoj palači prvi put sastala Accademia degli Arcadi, talijanska književna akademija.

Tijekom Napoleonove okupacije Italije, u ovoj palači stanovao je i Joseph Bonaparte.

Danas se u palači nalaze i neki uredi Nacionalne akademije znanosti (Accademia dei Lincei) i Galerija Corsini, dok su njegovi vrtovi dio botaničkog vrta rimskog Sveučilišta La Sapienza.

Galerija Corsini[uredi | uredi kôd]

Zbirka galerije Corsini je izložena na prvom katu palače, a sastoji se uglavnom od zbirke obitelji Corsini koju je ponajviše proširio kardinal Neri Maria Corsini u 17. stoljeću. Zbirku je svojim poklonima širio i njegov stric, papa Klement XII. God. 1883., palača je prodana državi, a obitelj je donirala svoju kolekciju pod uvjetom da ostane izložena na mjestu. Kolekcija se sastoji od mnoštva talijanske umjetnosti od rane renesanse do kasnog 18. stoljeća, te uključuje religijska i povijesna djela, ali i krajolike i žanr slikarstvo.

Kronološka galerija zbirke palače Corsini[uredi | uredi kôd]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sito Ufficiale Galleria Barberini - Le collezioni. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. srpnja 2011. Pristupljeno 23. kolovoza 2017.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Palača Corsini