Paneuropski prometni koridor IV

Izvor: Wikipedija
Paneuropski prometni koridor IV označen crveno.

Paneuropski prometni koridor IV je jedan od Paneuropskih prometnih koridora. Vodi od Dresdena (Dražđana) i Nürnberga u Njemačkoj, a završava na tri kraja: Solun u Grčkoj, Constanţa u Rumunjskoj i Istanbul u Turskoj. Koridor na zapadu počinje od dviju točaka, Dresdena (Dražđana) i Nürnberga. Ogranci se spajaju u Pragu i idu pravcem BečBratislavaJuraBudimpeštaArad. Od Arada se grana u dva pravca. Jedan pravac nastavlja prema Bukureštu i Constanţi. Drugi pravac ide pravcem: CraiovaSofijaPernik. Od Pernika južni krak vodi prema Solunu, a istočni prema Plovdivu i Istanbulu.

Koridor je najkraći suhozemni spoj Grčke i Srednje Europe koji se u potpunosti nalazi na teritoriju EU. Kad je bio definiran, u potpunosti je zaobišao SR Jugoslaviju koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama. Most Vidin — Calafat preko Dunava važna je dionica ovog koridora. Jedan je od samo dva mosta koja povezuju Rumunjsku i Bugarsku.

Ogranci[uredi | uredi kôd]

  • ogranak A: Nürnberg (Njemačka) – Prag
  • ogranak B: Arad – Bukurešt (Rumunjska) – Constanţa (Rumunjska)
  • ogranak C: Sofija – Solun (Grčka)
Nedovršeni članak Paneuropski prometni koridor IV koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.