Paneuropski prometni koridor IV

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Paneuropski prometni koridor IV označen crveno.

Paneuropski prometni koridor III je jedan od Paneuropskih prometnih koridora. Vodi od Dresdena (Dražđana) i Nürnberga u Njemačkoj, a završava na tri kraja: Solun u Grčkoj, Constanţa u Rumunjskoj i Carigrad u Turskoj. Koridor na zapadu počinje od dviju točaka, Dresdena (Dražđana) i Nürnberga. Ogranci se spajaju u Pragu i idu pravcem Beč – Bratislava – Jura – Budimpešta – Arad. Od Arada se grana u dva pravca. Jedan pravac nastavlja prema Bukureštu i Constanţi. Drugi pravac ide pravcem: Craiova – Sofija – Pernik. Od Pernika južni krak vodi prema Solunu, a istočni prema Plovdivu i Carigradu.

Koridor je najkraći suhozemni spoj Grčke i Srednje Europe koji se u potpunosti nalazi na teritoriju EU. Kad je bio definiran, u potpunosti je zaobišao SR Jugoslaviju koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama. Most Vidin - Calafat preko Dunava važna je dionica ovog koridora. Jedan je od samo dva mosta koja povezuju Rumunjsku i Bugarsku.

Ogranci[uredi VE | uredi]

  • ogranak A Nürnberg (Njemačka) – Prag
  • ogranak B Arad – Bukurešt (Rumunjska) – Constanţa (Rumunjska)
  • ogranak C Sofija – Solun (Grčka)


AB-AS-grün.svg Nedovršeni članak Paneuropski prometni koridor IV koji govori o prometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.