Panonija Valerija

Izvor: Wikipedija
Panonija Valerija
Pannonia Valeria
297.5. stoljeće
(žuto)
Druga Panonija u 4. stoljeću
Država: Rimsko Carstvo
Glavni gradSirmij
Danas dio Hrvatska
Mađarska

Panonija Valerija (lat. Pannonia Valeria), provincija kasnog Rimskog Carstva.

Povijest[uredi | uredi kôd]

U sklopu reorganizacije države, car Dioklecijan podijelio je 297. Donju Panoniju na Drugu Panoniju i Panoniju Valeriju, koju je nazvao po svojoj kćeri, Galeriji Valeriji. Nakon osnivanja Panonske dijeceze postala je njezin dio. U 4. stoljeću postaje dio prefekture Italije, a kasnije i Ilirije.[1][2] Proces reorganizacije dovršen je do vladavine Konstantina I. Velikog.[3] Okončana je tijekom hunske i ostrogotske invazije.

Zemljopis[uredi | uredi kôd]

Sjedište provincije bio je grad Sopijana, današnji Pečuh u Mađarskoj. Provincija je obuhvaćala dijelove današnje Hrvatske i Mađarske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska enciklopedija: [1]
    " Dioklecijan je, provodeći 297. novi administrativni ustroj države, podijelio cijelu Panoniju na četiri područja. (...) Donju Panoniju podijelio je na Drugu Panoniju (Pannonia Secunda ili Pannonia Inferior ili Pannonia Sirmiensis) sa središtem u Sirmiju (Sirmium, danas Srijemska Mitrovica) i na Panoniju Valeriju (Pannonia Valeria, po svojoj kćeri Valeriji) sa sjedištem u Sopijani (Sopianae, danas Pečuh)."
  2. Opća i nacionalna enciklopedija: [2]
    "God. 297. Dioklecijanovom reorganizacijom države Gornja P. dijeli se na Savsku P. (Pannonia Savia, Pannonia Ripariensis, Pannonia Interamnensis) sa središtem u Sisciji (Sisak), i na Prvu P. (Pannonia Prima, Pannonia Superior), sa središtem u Savariji (Szombathely), a Donja P. na Drugu P. (Pannonia Secunda, Pannonia Inferior ili Pannonia Sirmiensis), sa središtem u Sirmiju (Srijemska Mitrovica) i na Panoniju Valeriju (Pannonia Valeria, nazvana po carevoj kćeri), sa središtem u Sopijani (Pečuh)"
  3. Mocsy, A: "Pannonia and Upper Moesia", str. 272-273, Boston, Routledge and Kegan Paul Ltd., 1974.