Panseksualnost

Izvor: Wikipedija

Panseksualnost je seksualna orijentacija koju karakterizira seksualna, emocionalna i duhovna privlačnost prema osobama bez obzira na njihov spol ili rodni identitet. Riječ panseksualnost dolazi od grčke riječi pan- koja znači sve.

Panseksualci sebe nazivaju spolno slijepima, na način da je spol nebitan i nevažan u odlučivanju tko im je privlačan ili ne. Panseksualnost može značiti i privlačnost prema osobnosti osobe više nego o fizičkom izgledu ili spolu.

Ideja panseksualnosti namjerno odbacuje činjenicu da postoje samo dva spola, zato što su panseksualci otvoreni za veze s osobama koje se ne identificiraju niti kao žena niti kao muškarac.

Usporedbe s biseksualnošću[uredi | uredi kôd]

Definicija biseksualnosti je privlačnost prema dva spola, muškom i ženskom. Gledajući na ovu definiciju, panseksualnost se razlikuje po tome što uključuje ljude koji se izdvajaju iz ta dva spola.

Neki biseksualci se ne slažu s ovom razlikom govoreći kako biseksualnost nije samo privlačnost prema dva spola nego obuhvaća i privlačnost prema više od dva spola, gledajući kako je "spol" kompleksniji problem kod razlikovanja.

Panseksualna zastava ponosa

Simbol ponosa[uredi | uredi kôd]

Panseksualna zastava ponosa je dizajnirana da bi zajednica dobila svoj simbol kako bi se povećalo znanje o panseksualcima među društvom i LBGT zajednici. Panseksualna zastava ponosa ima rozu prugu na vrhu kao simbol ženski spol, plavu na dnu za muški spol i žutu između kao simbol ne privlačenja samo dva spola.

Vidi još[uredi | uredi kôd]