Panzerjäger Tiger (P) (Elefant)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Panzerjäger Tiger (P)
Elefant USAOM-01.jpg

Panzerjäger Tiger

Namjena lovac tenkova
Zemlja porijekla Flag of Germany (1935–1945).svg Nacistička Njemačka
Povijest proizvodnje
Dizajn Ferdinand Porsche
Početak razvoja 1941.
Proizvođač Porsche AG
Proizvodnja ožujak - svibanj 1943. (kao Ferdinand) - rujan - studeni 1943. (kao Elefant)
Broj primjeraka 90-ak
Borbena povijest
Uveden u uporabu 1943.
Status van uporabe
Svojstva
Dužina 8.14 m
Širina 3.38 m
Visina 2.97 m
Masa 65 tona
Posada 6
Oklop i naoružanje
Oklop 200 mm
Osnovno naoružanje 88 mm Pak 43 protutenkovski top poznatiji kao StuK 43/1
Sekundarno naoružanje dva mitraljeza MG 34 kalibra 7.92 mm
Pokretljivost
Pogon dva maybachova benzinska motora

593 KS (442KW)

Ovjes torzijske poluge
Brzina 30 km/h

Elefant je bio lovac tenkova njemačkog Wehrmachta. Dizajniran i sagrađen pod imenom Ferdinand (u čast svog tvorca, Ferdinanda Porschea), nakon određenih izmjena (dodavanje još jednog mitraljeza kalibra 7,92mm) u siječnju 1944. godine preimenovan u Elefant što je njemačka riječ za slona. Ipak, službeni mu je naziv bio Panzerjäger Tiger (P), a radna oznaka Sd. Kfz. 184.

Razvoj[uredi VE | uredi]

Za novu njemačku ofanzivu pod šifriranim nazivom Citadela (bitka za Kursk), Hitler je zahtijevao da se uvede u naoružanje novo vozilo koje je moglo podnijeti top kalibra 88 mm, koje će imati jak, neprobojan oklop i koje će moći uništiti svaki sovjetski tenk. Njemački konstruktor dr. Ferdinand Porsche (tvorac tenka Tigar) je svoj model prezentirao 20. ožujka 1943. Hitleru kao rođendanski poklon. Hitleru se model veoma svidio te je naredio da se ubrza proizvodnja kako bi se što više vozila isporučilo na front prije početka ofanzive. Od početka travnja pa do kraja svibnja ukupno je 90 vozila bilo spremno za upotrebu. Vozila su imala veoma snažan prednji oklop od 200 milimetara što je praktički bilo neprobojno za bilo koji protivnički tenk tog vremena. Kasnije je vozilo dobilo još jedan mitraljez MG 34 i naziv je promijenjen u Elefant. Iako je većina Ferdinand tenkova bila uništena u bitci za Kursk, razlog uništenja kod velike većine Ferdinand tenkova je bio proboj bočnog oklopa koji je bio značajno slabiji od prednjeg. Većina tadašnjih ruskih topova nije imala dovoljnu vatrenu moć za probiti 200 milimetara prednjeg Ferdinandovog oklopa izbliza, a kamo li izdaleka (naime, ruski su topovi u Drugom svjetkom ratu poznati po nepreciznosti). Manji dio Ferdinand tenkova onesposobljen je radi tehničkih kvarova, od kojih je najčešći bio kvar na transmisiji. Naime, Ferdinand tenkovi radi svoje enormne težine imali električnu transmisiju: dva benzinska motora pogonila su elektro generatore iz kojih su potom električni vodovi išli do svakog kotača na tenku koji je imao zaseban elektro motor. Razlog tome bio je taj što konvencionalna transmisija od čeličnih šipki ne bi izdržala enormne torzijske sile do kojih dolazi radi same težine tenka.

Preostali[uredi VE | uredi]

Samo su dva tenka preostala nakon rata od 90-ak izrađenih. Jednog su Sovjeti uhvatili u kontranapadu u bitci za Kursk, a drugog su zarobile američke postrojbe u bitci kod Anzia. Elefant je danas priznat kao najbolji lovac tenkova drugog svjetskog rata koji je ušao u masovnu proizvodnju.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]