Papirus

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
"Heraklov papirus", fragment grčkog rukopisa iz 3. stoljeća , Oxford , biblioteka Sackler

Papirus je materijal za pisanje, prenošenje poruka i pohranjivanje znanja sličan današnjem papiru. Oko 2000. godine pr. Kr. pronašli su ga Egipćani. Izrađivao se od samonikle močvarne biljke iz doline Nila - trske latinskoga naziva ciperus papyrus.

Biljka[uredi VE | uredi]

Papirus je močvarna biljka slična trski, pripada porodici oštrika, naraste u visinu do 3 metra, stabljika mu je mekana i ponekad debela kao ljudska ruka. Na vrhu stabljike nalaze se grane koje liče na raščupanu i neurednu kosu. Listovi papirusa su maleni, a korijen snažan. Na vrhovima dugih uspravnih izbojaka razvijaju se listovi, koji nalikuju vlatima trave na kojima se razvijaju maleni, neugledni cvjetići.

Izrada papirusa[uredi VE | uredi]

Rimski povjesničar Plinije Mlađi ostavio je zapis o tome kako se proizvodi papirus. Proces izrade papirusa bio je relativno jednostavan. Stabljika otprilike debljine ruke sječena je na dužinu od 15 do 40 cm, a zatim se s njih gulilo tvrdo liko. Vlaknasta srčika biljke rezana je na trake širine 2 do 3 cm. Ovako izrezane trake slagale su se u dva sloja na tvrdu podlogu (kamena ploča), i to tako da se djelomično preklope. Sloj na sloj bio je slagan pod pravim kutem. Oba sloja su se zatim prešala, a sok i škrob koji se cijedio iz srčike medusobno je sljepljivao slojeve. Ovako dobiveni list sušio se na suncu, a zatim peglao školjkom, kamenom ili kosti, te se premazivao cedrovim uljem. Više tako izrađenih listova sastavljalo se u dugačku traku i namatalo oko štapa u svitke. Dobiveni svitci služili su za pisanje kalamusom, a ispisivalo se samo jednostrano.

Uporaba[uredi VE | uredi]

Papirus je neko vrijeme bio jedan od glavnih izvoznih proizvoda Egipta. U nekim su vremenskim razdobljima, primjerice, svi diplomatski dokumenti ispisivani su na papirusu sve dok ga nije zamijenio pergament. Svaki komad papirusa obilježavan je posebnim pečatom kako bi se time potvrdila njegova vrijednost.

Papirus se koristio u Egiptu približno od 3000. pr. Kr. U Grčku je prenesen u 7. stoljeću pr. Kr., a otuda u Rim i ostale dijelove Europe, gdje se kao materijal za pisanje koristio sve do 10. stoljeća.