Prijeđi na sadržaj

Paranoja

Izvor: Wikipedija
Klasifikacija i vanjske poveznice
MeSH D010259 Uredi na Wikipodatcima

Paranoja (grč. παράνοια - "ludilo" ili "bezumnost")[1] je neizlječiva duševna bolest sa sumanutim idejama proganjanja i idejama umišljene veličine.[2] Osoba koja pati od ove bolesti proživljava tjeskobu i strah uzrokovan iracionalnim idejama odnosno nesposobnošću razlikovanja mašte od stvarnosti. Obično se pod tim podrazumijevaju psihopatološki simptomi vezani uz vjerovanje neke osobe da su on ili bliske osobe meta zavjere, zbog čega se kao jedan od sinonima za paranoju koristi i izraz manija proganjanja. Paranoja se najčešće javlja kao simptom duševnih bolesti, od kojih je najkarakterističnija paranoidna shizofrenija, ali se u starijoj psihijatrijskoj literaturi mogu naći i opisi tzv. "čiste" paranoje prilikom koje intelektualne sposobnosti pogođene osobe ostaju potpuno očuvane. Paranoja se također može javiti i kao posljedica specifičnih okolnosti (tzv. zatvorska psihoza), ali i tzv. induktivna psihoza, prilikom kojom paranoik svoje sumanute fiks-ideje uspjeva prenijeti i nametnuti sebi bliskim osobama.

Istraživanja pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji srušila su medijski mit o "neškodljivosti" marihuane. Marihuana vrlo lako stvara ovisnost, prouzročuje probleme s mentalnim zdravljem i udvostručuje rizik od razvoja psihičkih poremećaja, među kojima paranoju.[3]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. http://hjp.znanje.hr/index.php?show=search_by_id&id=eFZgUBY%3D&keyword=paranoja
  2. enciklopedija.lzmk.hr, Hrvatski obiteljski leksikon, izdanje 2005.
  3. Večernji list Vecernji.hr: Znanstvenici srušili 'mit': Marihuana je itekako opasna za zdravlje, 7. listopada 2014. (pristupljeno 23. veljače 2019.)
Nedovršeni članak Paranoja koji govori o psihijatriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez savjetovanja s liječnikom!