Parlament Novog Zelanda

Izvor: Wikipedija
Parlament Novog Zelanda
New Zealand Parliament
Pāremata Aotearoa
Vrsta
Vrsta
jednodomni
DomoviPredstavnički dom
Povijest
Osnovano24. svibnja 1854.
Vodstvo
Patsy Reddy, nestranački
Od 28. rujna 2016.
Predsjednik
Struktura
Političke grupe
Vlada (55)

Podrška (8)

Oporba (57)

Lokacija
Parlaiment House, Wellington

Parlament Novog Zelanda (engleski: New Zealand Parliament; maorski: Pāremata Aotearoa) predstavlja zakonodavnu vlast u Novom Zelandu, a sastoji se od monarha Novog Zelanda (tzv. Queen-in-Parliament) i Predstavničkog doma. Parlament je isprva bio dvodoman, međutim Zakonodavno vijeće je ukinuto 1951. godine. Utemeljen 1854., Parlament Novog Zelanda je jedan od najstarijih stalno aktivnih parlamenata u svijetu.

Predstavnički dom je demokratski izabrano tijelo čiji su zastupnici znani kao članovi parlamenta (Members of Parliament, MPs). Uglavnom se sastoji od 120 zastupnika, međutim moguće je da taj broj bude i veći zbog visećih mandata. Sedamdeset zastupnika se bira izravno kroz izborne jedinice, dok se ostala mjesta popunjavaju preko popisa temeljnog udjela kojeg svaka stranka ima u ukupnom broju glasova. Maori su od 1867. godine imali svog predstavnika, a 1893. godine žene su, prve na svijetu, dobile pravo glasa. Biračko pravo nemaju osuđenici koji još uvijek zbog odsluženja kazne borave u zatvoru.

Parlament je u svom radu usko povezan s izvršnom vlasti. Vlada Novog Zelanda sastoji se od predsjednika vlade i ministara zaduženih za pojedina područja političkog djelokruga. Prema načelima odgovorne vlade, ovi ministri se biraju iz redova stranke ili stranaka zastupljenih u Predstavničkom domu, s ciljem poštovanja ishoda izbora i volje birača.

Predstavnički dom se od 1865. godine sastaje u parlamentarnim zgradama, koje se nalaze u glavnom gradu, Wellingtonu. Izravni prijenosi sjednica dostupni su na tri televizijska kanala i novčano se podmiruju od strane samoga Parlamenta.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]