Parsovići

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Parsovići
Parsovići na karti BiH
Parsovići
Parsovići
Parsovići na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Entitet Federacija BiH
Županija Hercegovačko-neretvanska županija
Općina/Grad Konjic
Zemljopisne koordinate 43°46′16″N 17°48′36″E / 43.771°N 17.81°E / 43.771; 17.81Koordinate: 43°46′16″N 17°48′36″E / 43.771°N 17.81°E / 43.771; 17.81
Stanovništvo (1991.)
 - ukupno 176

Parsovići je naselje u općini Konjic, Federacija BiH, BiH. Parsovići se nalaze četiri kilometra od Buturović Polja, na desnoj obali Neretvice.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Nalazi se u dolini Neretvice te pripada Općini Konjic. Kroz Parsoviće protiče Rijeka Neretvica koja zbog svoje atraktivnosti privlači mnogobrojne posjetitelje i osobe zaljubljene u prirodu. Također ova rijeka u svom gornjem toku posjeduje dobar hidroenergetski potencijal, pa je na njoj planirano 15 mini hidroelektrana u narednom periodu, ukupne instalirane snage oko 25 MW. Također Parsovići su poznati po rijetkom nalazištu rude pirofilita koje je još uvijek nedovoljno eksploatirano.

Povijest[uredi VE | uredi]

Parsovići su jedni od najstarijih naselja u dolini rijeke Neretvice (u narodu poznato kao Klis), pa se na nekoliko lokacija u blizini sela mogu naći stećci koji asociraju na naseljenost prije više stotina godina. Pretpostavlja se da su nastali za vrijeme srednjovjekovne Bosne. Od vjerskih objekata u Parsovićima je izgrađena jedna džamija koja se nalazi u centru sela. Džematski odbor Parsovići obuhvaća naselja Parsovići, Kale, Prijeslop, Bušćak. Nad ulazom u staru džamiju u ovom naselju, stajao je sljedeći natpis: "Dobrotvor hadži Mustafa Sarajlić. Godina 1310." (1892.) iz čega se jasno zaključuje da je džamija napravljena 1892. godine, a da je sve ili većinu radova platio spomenuti Mustafa Sarajlić. Godine 2005. pokrenuta je akcija gradnje nove džamije nekoliko metara niže od stare. Nova džamija je završena i svečano otvorena 2. kolovoza 2008. godine. Prije otvaranja nove džamije u Parsovićima, zgrada stare džamije je uklonjena.

Kultura[uredi VE | uredi]

U Parsovićima se nalazi veća područna osnovna škola pod nazivom Osnovna škola "Parsovići". U sklopu škole se nalaze fiskulturna sala i nanovo izgrađeno vanjsko igralište sa tribinama i rasvjetom. Parsovići su poznati po smotri tradicionalnih pjesama i gangi "Bećarac", koji se tradicionalno održava u ovom mjestu.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 176

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]