Parsovići

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Parsovići
Parsovići na karti BiH
Parsovići
Parsovići
Parsovići na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Entitet Federacija BiH
Županija Hercegovačko-neretvanska županija
Općina/Grad Konjic
Zemljopisne koordinate 43°46′16″N 17°48′36″E / 43.771°N 17.81°E / 43.771; 17.81Koordinate: 43°46′16″N 17°48′36″E / 43.771°N 17.81°E / 43.771; 17.81
Stanovništvo (1991.)
 - ukupno 176

Parsovići je naselje u općini Konjic, Federacija BiH, BiH.

Parsovići se nalaze četiri kilometra od Buturović Polja, na desnoj obali Neretvice.

Nalazi se u dolini Neretvice. Pripada Općini Konjic. U Parsovićima se nalazi veća područna osnovna škola pod nazivom Osnovna škola "Parsovići". U sklopu škole se nalaze fiskulturna sala i nanovo izgrađeno vanjsko igralište sa tribinama i rasvjetom. Parsovići su poznati po smotri tradicionalnih pjesama i gangi "Bećarac", koji se tradicionalno održava u ovom mjestu. Također Parsovići su poznati po rijetkom nalazištu rude pirofilita koje je još uvijek nedovoljno eksploatisano. Iako je prije ratnih dejstava ovaj rudnik u sklopu preduzeća "Rudar" radio punim kapacitetom i izvozio ovaj cjenjeni resurs, danas je ovaj rudnik van funkcije kao i preduzeće "Rudar" koje je u stečaju.

Parsovići su jedni od najstarijih naselja u dolini rijeke Neretvice (u narodu poznato kao Klis), pa se na nekoliko lokacija u blizini sela mogu naći stećci koji asociraju na naseljenost prije više stotina godina. Pretpostavlja se da su nastali za vrijeme srednjovjekovne Bosne.

Kroz Parsoviće protiče Rijeka Neretvica koja zbog svoje atraktivnosti privlači mnogobrojne posjetioce i osobe zaljubljene u prirodu. Također ova rijeka u svom gornjem toku posjeduje dobar hidroenergetski potencijal, pa je na njoj planirano 15 mini hidroelektrana u narednom periodu, ukupne instalisane snage oko 25 MW.

Domaće stanovništvo se, zahvaljujući prirodnim uslovima, uglavnom uspješno bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Od vjerskih objekata u Parsovićima je izgrađena jedna džamija koja se nalazi u centru sela. Džematski odbor Parsovići obuhvata naselja Parsovići , Kale, Prijeslop, Bušćak.

Nad ulazom u staru džamiju u ovom naselju, stajao je sljedeći natpis: „Dobrotvor hadži Mustafa Sarajlić. Godina 1310.“ (1892) iz čega se jasno zaključuje da je džamija napravljena 1892. godine, a da je sve ili većinu radova platio spomenuti Mustafa Sarajlić.

Godine 2005. džematlije ovog džemata pokrenule su akciju gradnje nove džamije nekoliko metara niže od stare. (Izgled stare džamije u Parsovićima možete vidjet na slici iznad).

Nova džamija je završena i svečano otvorena 2. augusta 2008. godine. Prije otvaranja nove džamije u Parsovićima, zgrada stare džamije je uklonjena. Nova džamija ima u donjem katu mektebsku učionicu i abdesthanu, a prostrani molitveni prostor je na gornjem katu. Imam u Parsovićima je Amir ef. Cernica koji je dužnost preuzeo nakon preseljenja na ahiret Adem ef. Mujala.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći:

ukupno: 176

U sastav Parsovića ulaze i naselja Kale, Prijeslop i Bušćak. Danas u Parsovskim naseljima živi oko 400 Bošnjaka. Hrvati nisu u potpunosti napustili ovo područje iako se njihov broj smanjio nakon 1995. godine. Trenutno u samom selu Parsovići živi od 10 - 15 stanovnika hrvatske nacionalnosti.

Starosjediocima u ovom naselju smatraju se porodice Mravović i Ždere.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]