Pat Miletich

Izvor: Wikipedija
P. Miletich

Pat "The Croatian Sensation" Miletich (hrvatski: Miletić) borac je u mješovitim borilačkim vještinama iz Bettendorfa u američkoj saveznoj državi Iowi. Hrvatskog je podrijetla.[1]

Poznat je po svojim borbama u organizaciji UFC-u. Bio je prvi prvak UFC-a u velter kategoriji. Naslov je držao od 16. listopada 1998. do 4. svibnja 2001. godine. Četiri puta je branio naslov, svaki put uspješno. Bio je pobjednik UFC-ova turnira u lakoj kategoriji 13. ožujka 1998. godine.

Osnovao je Miletich Fighting Systems, klub koji je okupio neke od najnadarenijih i najomiljenijih boraca u mješovitim borilačkim vještinama, kao što je bivši prvak u UFC-u u velter-kategoriji Matt Hughes, bivši UFC-ov prvak u teškoj kategoriji "the Maine-iac" Tim Sylvia i zvijezda u usponu "Ruthless" Robbie Lawler.

6. srpnja 2014. uveden je u UFC-ovu Kuća slavnih u odjel UFC-ovih seniora.[2]

Patov prastric Johnny Miletich (nastupao kao Johnny Miller)[3] boksao je za SAD u lakoteškoj kategoriji na OI 1932. godine i poslije je bio profesionalni boksač. Prastric Johnny bio je poznat i po tome što je u amaterskoj borbi pobijedio budućeg legendarnog prvaka Joea Louisa.[4]

Dosadašnji rezultati u mješovitim borilačkim vještinama[uredi | uredi kôd]

Do 5. kolovoza 2005., Pat Miletić je ostvario rezultat od 28-2-6 (pobjeda-neriješeno-porazi)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dnevno.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 30. listopada 2012. (Wayback Machine) Ratko Martinović: Loš PR u dijaspori - Koje su svjetski poznate osobe podrijetlom Hrvati, a da to niste ni znali, 28. listopada 2012.
  2. Pat Miletich Inducted Into the UFC Hall of Fame. Cage Pages (engleski). Pristupljeno 12. srpnja 2015.
  3. Johnny Miler (engleski). BoxRec
  4. Johnny Miler (engleski). BoxRec

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]