Patricia Rosarie Casey

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Patricia Rosarie Casey, irska psihijatrica, akademkinja, novinarka, publicistkinja i pro-life aktivistica, kolumnistica Irish Independenta.[1]

Otac joj je bio mjesni vijećnik i poljoprivrednik, a majka medicinska sestra koja je radila u sustavu javnog zdravstva. Zajedno s mlađom sestrom Teery i roditeljima odrasla je na irskom jugu, u grofoviji Cork. Iako katolkinja i istaknuta konzervativka, oženila se barmenom Johnom McGuigganom s kojim dijeli suprotstavljene političke i društvene stavove, no to nije smatrala preprekom za zajednički bračni život.

Studirala je medicinu na Nacionalnom sveučilištu u Corku te 1976. diplomirala na smjeru medicine i kirurgije. Nakon diplome, psihijatrijsku specijalizaciju provodila je u Ujedinjenom Kraljevstvu, između ostalog u bolnici u Nottinghamu i Kraljevskoj bolnici u Edinburghu, gdje je bila predstojnicom psihijatrijskog odjela. Između 1985. i 1991. radila je kao lektorica i savjetnica na Odjelu za psihijatiriju Sveučilišne bolnice u Corku, nakon čega postaje profesorica na Sveučilišnoj bolnici u Dublinu. Specijalistica psihijatrije od 2002. godine.[2]

Pisala je za stručni časopis The Psychiatrist te je autorica nekoliko knjiga iz područja psihijatrije. Područja zanimanja unutar psihijatrije su joj depresija, poremećaji ponašanja i načini sprječavanja samoubojstva. Časopis Dubliner uvrstio ju je u svoj vodič "dobrih liječnika".

Članica je Kraljevske akademije u Irskoj, Kraljevskog zbora psihijatara, Kraljevskog medicinskog društva te Akademskog vijeća Sveučilišta u Dublinu. Pisala je za The Sunday Business Post i Irsih Times te je gostovala u brojnim radijskim i televizijskim emisijama.

Istaknuta je irska pro-life aktivistica, organizatorica i sudionica brojnih rasprava, tribina i konferencija o pitanju pobačaja. Protivi se pobačaju te rješenje problema "neželjene djece" vidi u posvajanju. Protivi se surogatnoj trudnoći i in-vitro oplodnji, čije je utjecaje na majku (trudnicu) proučavala i na psihijatrijskoj razini.

Autorica je i suatorica više stručnih knjiga:

  • A Guide to Psychiatry in Primary Care. Wrightson Biomedical Publishing Ltd: 1997. (2. izdanje)
  • Psychiatry and the Law. Oak Tree Press: 1998. (suautorica Craven Ciaran)
  • Psycho-social treatment of deliberate self-harm. Royal College of Psychiatrists, London: 2006.
  • Fishes Clinical Psychopathology. Gaskelly Publications: 2007. (suautorica Kelly brendan)
  • "Personality disorder" in "Psychiatry in primary care". Gaskell Publications: 2007.
  • "Bipolar disorder" in "The mind: a users guide". Transworld Publications: 2007.
  • Psychiatry in Primary Care. Cambridge University Press: 2011. (4. izdanje)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Patricia Casey spokeo.com (pristupljeno 13. lipnja 2018.)
  2. Doctor Patricia Rosarie Casey irelandstats.com (pristupljeno 13. lipnja 2018.)