Pauline Nyiramasuhuko

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pauline Nyiramasuhuko (Ndora, 1946.), bivša je ministrica za obitelj i položaja žena Ruande, te jedna od najodgovornijih za genocid nad Tutsi stanovništvom u toj afričkoj državi.

Pauline Nyirasamasuhuko je žena bivšeg predsjednika Habyarimane, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći nad Kigaliejm 1994. godine. Najpoznatija je po svojoj operaciji skupljanja Tutsi stanovništva u gradu Butareu, u kojoj je namamila Tutse na stadion, lažnim pozivom Crvenog križa, a zatima naredila njihov pokolj, koje su izvršile Interahamwe jedinice. Osim ubijanja, ovaj masakar je popraćen i masovnim silovanjem pripadnica plemena. Utemeljeni su i posebni odredi bolesnika zaraženih AIDS-om, kako bi im prenijeli taj virus, te se procjenjuje da je 70% silovanih i preživjelih žena bilo zaraženo tom bolešću.

Uhićena je 1997. godine u Nairobiju, te je potom izvedena pred Međunarodni kazneni sud sud za ratne zločine počinjene na prostoru Ruande (ICTR). Prva je žena optužena za genocid, zločine protiv čovječnost i ratne zločine istodobno.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Society.svgP vip.svg Nedovršeni članak Pauline Nyiramasuhuko koji govori o političaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.